Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επενδύσεις στην παραγωγή ημιαγωγών ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν

Πηγή: Eurokinissi

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επενδύσουν για να "παράγουν μαζικά" ημιαγωγούς στη γηραιά ήπειρο προκειμένου να μειώσουν την εξάρτηση από την Ασία σε αυτό τον στρατηγικό τομέα, κυρίως για την ενεργειακή μετάβαση, κάλεσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Χρειαζόμαστε μαζική παραγωγή στην Ευρώπη", δήλωσε κατά την έναρξη της κατασκευής ενός τεράστιου εργοστασίου ημιαγωγών στη Δρέσδη, στην ανατολική Γερμανία, μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο 'Ολαφ Σολτς.

Με την επένδυση αυτή ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο γερμανικός όμιλος Infineon θα παράγει από το 2026 γκοφρέτες πυριτίου διαμέτρου 300mm για ημιαγωγούς.

Εντάσσεται στον αγώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει την παραγωγή της σε αυτά τα απαραίτητα συστατικά για την ψηφιακή βιομηχανία και την οικολογική μετάβαση, όπου επί του παρόντος επικρατεί η Ασία.

Τα 27 κράτη μέλη και το Κοινοβούλιο συμφωνήσαν συγκεκριμένα στα μέσα Απριλίου στον στόχο να φθάσουν το 20% της παγκόσμιας αγοράς το 2030, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με σήμερα.

"Όλοι βλέπουμε σε ποιο σημείο έχουν αυξηθεί οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Για τον λόγο αυτό είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να ενισχύσει τις εφοδιαστικές της αλυσίδες", δήλωσε σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Αυτό απαιτεί τη διεύρυνση του μεριδίου μας στην αγορά και της παραγωγικής μας ικανότητας", πρόσθεσε.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν - έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο ηλεκτρικών τσιπ μέσω του ομίλου TSMC - αυξάνουν τις ανησυχίες όσον αφορά τον εφοδιασμό, καθώς ο τομέας γνώρισε ελλείψεις τα τελευταία χρόνια λόγω της Covid-19 και μιας πολύ μεγάλης ζήτησης.

Τα τσιπ αυτά είναι απαραίτητα για τη βιομηχανία, και συγκεκριμένα τις πράσινες τεχνολογίες (μπαταρίες, ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ) και την ψηφιακή τεχνολογία.

"Χρειαζόμαστε ημιαγωγούς, πολλούς ημιαγωγούς", δήλωσε ο καγκελάριος 'Ολαφ Σολτς, αποκαλώντας την παραγωγή αυτή "πετρέλαιο του 21ου αιώνα" κατά τη διάρκεια των εγκαινίων σήμερα.

Η Γερμανία είναι ένα προπύργιο παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη, ειδικά η περιοχή της Δρέσδης που αποκαλείται η "Σίλικον Σαξονία". Εκτός από γερμανικούς ομίλους όπως οι Bosch και Infineon, ο αμερικανικός Intel έχει ένα πρότζεκτ υπερσύγχρονου εργοστασίου στο Μαγδεμβούργο, στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ