Νέα
 • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
 • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μέτρα στήριξης: Ελπίδες για αποσωλήνωση της οικονομίας πριν από το Πάσχα

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η πορεία επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά και του εμβολιασμού δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί σχετικά σύντομα να αποσυνδεθεί η οικονομία από τον αναπνευστήρα.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν ή μάλλον για την ακρίβεια προσδοκούν ότι τα προγράμματα στήριξης θα τελειώσουν το ταχύτερο δυνατό και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, έτσι ώστε να μην ξεπεράσει κάποια όρια το κόστος στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Το κόστος για κάθε μήνα που περνάει με την οικονομία στην εντατική κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αν συνεχιστεί τους θερινούς μήνες, τότε το κόστος θα αυξηθεί στα 3 δισ. ευρώ.

Ηδη έχει ανακοινωθεί ότι το επόμενο πακέτο μέτρων, που θα εφαρμοστεί τον Απρίλιο, θα είναι περισσότερο στοχευμένο θα προβλέπει την επιδότηση πάγιων δαπανών για ζημιογόνες επιχειρήσεις

Το πακέτο των παρεμβάσεων 

Για την ώρα πάντως δεν αλλάζει ο σχεδιασμός, που προβλέπει την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

 • Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η επιστρεπτέα 6, με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να λήγει μετά την παράταση που δόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου. Το ποσό που θα δοθεί θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί κάτι λιγότερο από 550.000 αιτήσεις. Το ελάχιστο ποσό είναι 500 ευρώ για επαγγελματίες χωρίς υπαλλήλους και ως μήνας αναφοράς θα είναι ο Ιανουάριος του 2020. Προκειμένου να λάβει κάποιος την ενίσχυση θα πρέπει η μείωση του τζίρου να είναι της τάξεως του 20% τουλάχιστον. Η επιστρεπτέα 7 θα έρθει τον Απρίλιο και το ποσό της ενίσχυσης προβλέπεται να ανέλθει στο 1 δις. Θα λειτουργήσει συνδυαστικά με την επιστρεπτέα 6.
 • Μηδενικά ή μειωμένα ενοίκια και για τον Μάρτιο για επιχειρήσεις που είναι κλειστές ή πλήττονται για από την πανδημία με βάση τον ΚΑΔ. Μειωμένα ενοίκια θα πληρώσουν και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης.
 • Εχει παραταθεί η μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. στο τουριστικό πακέτο έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και η μείωση στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τις μεταφορές, τους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις έως την 30η Σεπτεμβρίου 2021.
 • Παρατείνεται για 2 μήνες η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας στους αυτοτελώς απασχολούμενους, που έληξε ή θα λήξει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
 • Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στους ανέργους του τουρισμού-επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης.
 • Έχει επεκταθεί για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.
 • Δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθίστανται οι εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού.
 • Εχει επεκταθεί η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως την 31η Μαρτίου 2021.
 • Καλύπτονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
 • Διατίθεται άμεσα οικονομική ενίσχυση θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων, 14 εκατ. ευρώ για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.
 • Διατίθενται επιπλέον 12 εκατ. ευρώ - γεγονός που ανεβάζει το συνολικό πακέτο στα 67 εκατ. ευρώ- για τη στήριξης της ακτοπλοΐας. Παράλληλα, συνεχίζεται η στήριξη των ναυτικών και των εργαζόμενων στον κλάδο με σειρά μέτρων, που συνολικά προσεγγίζουν τα 15 εκ. ευρώ.
 • Έχει παραταθεί η πληρωμή χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ήταν να πληρωθούν στις 30 Απριλίου. Εν συνεχεία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εφάπαξ, να τις ρυθμίσεις άτοκα σε 24 δόσεις ή έντονα σε 48 δόσεις.
 • Έχει ανασταλεί η είσπραξη της δόσης του Φεβρουαρίου ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο να συμβεί και για τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο, εφόσον βέβαια συνεχίζεται το lockdown.

Το κόστος των παραπάνω μέτρων συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΓΕΦΥΡΑ 1 και 2, υπερβαίνουν τα 10 δις, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η αποσωλήνωση της οικονομία θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα ή το αργότερα αρχές Απριλίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ