Νέα
  • ΓΔ: 1275.5 +0.16%
  • Τζίρος: 38,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurostat: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση των εργοστασιακών τιμών τον Μάρτιο

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η μεγαλύτερη μείωση των εργοστασιακών τιμών για την εγχώρια αγορά στην ΕΕ σημειώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, μία εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία μειώθηκε τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο κατά 7,3% στην Ελλάδα έναντι μείωσης 1,5% στην ΕΕ.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης μειώθηκε στην Ελλάδα 10,8%, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μετά την Ιρλανδία (29,9%) ενώ στην ΕΕ αυξήθηκε 7%.

Eurostat, τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μείωση εργοστασιακών τιμών στην Ελλάδα τον Μάρτιο σε μηναία βάση σημειώθηκε στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου (16,3%), στα προϊόντα πετρελαίου (2,1%), στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (0,4) και στα τρόφιμα (0,1%). Στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων καταγράφηκαν αυξήσεις. 

τιμές παραγωγού σε μηνιαία βάση

Σε ετήσια βάση, οι χονδρικές τιμές για το ρεύμα και το φυσικό αέριο μειώθηκαν 22,3% και 18,1%, αντίστοιχα, ενώ για τα τρόφιμα αυξήθηκαν 10,7%.

τιμές παραγωγού, ετήσια βάση

Τον ίδιο μήνα, οι λιανικές τιμές για το ρεύμα μειώθηκαν 25,8% και των καυσίμων – λιπαντικών κατά 7,2%, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν 9,2% και των τροφίμων 14,3%.

Οι μεταβολές στις χονδρικές τιμές κατά κανόνα επηρεάζουν μετά από ένα χρονικό διάστημα τις λιανικές τιμές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ