Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες

Morgan Stanley / Πηγή: AP Images
Morgan Stanley / Πηγή: AP Images

Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες δίνει η Morgan Stanley, η οποία προτιμά τις ελληνικές μετοχές από τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης.

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 2,5% και το 2024 με ρυθμό 2,1%, αναφέροντας ως βασικούς λόγους τη μείωση του πληθωρισμού και τη θετική πορεία των εισοδημάτων, τη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις ξένες άμεσες επενδύσεις. 

Στο α' εξάμηνο του 2024 η επενδυτική βαθμίδα

Προβλέπει, επίσης, πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023 και το 2024 χάρη στην αύξηση του ΑΕΠ και τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση, ενώ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, χωρίς να αποκλείει να συμβεί αυτό στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, αν υπάρξει θετική έκπληξη από την ανάπτυξη.

Τι λέει για τις εκλογές

Για τις εκλογές, η Morgan Stanley αναφέρει ότι με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα πιο πιθανά σενάρια δείχνουν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόνη της είτε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Μία συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται δυνατή, αλλά λιγότερο πιθανή.

Σε κάθε περίπτωση, με το Ταμείο Ανάκαμψης να κρατά "υπό έλεγχο" πολλές μεταρρυθμίσεις-κλειδιά μέχρι το 2026, η Moran Stanley εκτιμά, όπως και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι και οίκοι αξιολόγησης, ότι είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική μετά τις κάλπες.

Θέση overweight για το Χ.Α. 

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, διατηρεί τη θέση overweight. Με βάση την εμπειρία από προηγούμενες αναβαθμίσεις αναδυόμενων αγορών στην επενδυτική βαθμίδα, η Morgan Stanley θεωρεί ότι η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας τους επόμενους μήνες στην επενδυτική βαθμίδα  μπορεί να υποστηρίξει τη σημερινή ανοδική δυναμική του χρηματιστηρίου.

Για παράδειγμα, αναφέρει, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, το ράλι των μετοχών ήταν κατά μέσο όρο 22% σε σχέση με τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών τους οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση αξιολόγησης. Επίσης, η θετική δυναμική της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων και οι φθηνές αποτιμήσεις  συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θετική της άποψη για τις ελληνικές μετοχές.

Προτίμηση στις τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Morgan Stanley τονίζει πως είναι στις προτιμήσεις της στην  Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική φέτος, συστήνοντας θέσεις overweight στην Πειραιώς και την Eurobank, λόγω: 

  • της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους σε μονοψήφια ποσοστά και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από το δ’ τρίμηνο του 2022
  • της αύξησης των δανείων λόγω της ανάκαμψης, της αύξησης των ξένων άμεσων επενδύσεων και των επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης
  • της υψηλής ευαισθησίας των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων κέρδους μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, δεδομένου του υψηλού μεριδίου των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου
  • της ποιότητας του ενεργητικού που συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ