Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Υψηλότερες οι προσδοκίες των καταναλωτών για πληθωρισμό και ανεργία

Πηγή: Pixabay

Υψηλότερο πληθωρισμό για το επόμενο 12μηνο καθώς και σε βάθος τριετίας προέβλεπαν οι καταναλωτές τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Οι διάμεσες προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό το επόμενο 12μηνο αυξήθηκαν στο 5% από 4,6%, ενώ οι προσδοκίες σε ορίζοντα τριετίας αυξήθηκαν στο 2,9% από 2,4%. Οι προσδοκίες ήταν χαμηλότερες από την αίσθηση που είχαν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό το προηγούμενο 12μηνο, για τον οποίο θεωρούσαν ότι έτρεχε με ρυθμό 9,9%. 

πληθωριστικές προσδοκίες

Χαμηλές προσδοκίες για αυξήσεις μισθών και οικονομία

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να περιμένουν μικρές μισθολογικές αυξήσεις, σε ποσοστό 1,3% για το επόμενο 12μηνο έναντι 1,2% που προέβλεπαν τον Φεβρουάριο.

Οι προσδοκίες για τις ονομαστικές δαπάνες τους στο επόμενο 12μηνο συνέχισαν να αυξάνονται και έφθασαν  στο 4,1% από 3,9% τον Φεβρουάριο.

Οι καταναλωτές αναμένουν  ύφεση το επόμενο 12μηνο της τάξης του -1% από -0,9% που ανέμεναν τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, προβλέπουν υψηλότερη ανεργία 11,7% για το ίδιο διάστημα έναντι 11,5%.

Οι προσδοκίες για τις τιμές κατοικιών 

Για τις τιμές των κατοικιών τους προβλέπουν ότι θα αυξηθούν 2,7% στο επόμενο 12μηνο, ενώ για το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων αναμένουν να αυξηθεί στο 5,1%, επίπεδο υψηλότερο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προσδοκίες στις αρχές του 2022.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ