Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fitch: Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα μετά το πρωτογενές πλεόνασμα

Το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας υπογραμμίζει την ισχυρή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της και προδιαγράφει μία σημαντική περαιτέρω μείωση του χρέους της, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε ανάλυσή του, έναν περίπου μήνα πριν από τη νέα αξιολόγησή του στις 9 Ιουνίου.

«Οι προβλέψεις του προγράμματος, ακόμη και αν κάποιες από αυτές αποδειχθούν αισιόδοξες, ενισχύουν την άποψή μας ότι το ο λόγος χρέους – ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται μεσοπρόθεσμα», σημειώνει.

Ο Fitch αναβάθμισε τον Ιανουάριο το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Kλείνοντας την ανάλυσή του σημειώνει ότι κατά την τελευταία αξιολόγηση «τονίσαμε ως βασική παράμετρο θετικής αξιολόγησης την εμπιστοσύνη μας ότι θα συνεχισθεί η σταθερή πτωτική πορεία του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα».

Τι προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας

Το πρόγραμμα σταθερότητας υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο και προβλέπει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ φέτος με ρυθμό 2,3% που είναι χαμηλότερος από τον περσινό 5,9% αλλά ισχυρότερος από τον ρυθμό 0,8% που προβλέπει ο Fitch για την Ευρωζώνη το 2023.

Το πρόγραμμα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ φέτος έναντι πλεονάσματος 0,1% πέρυσι και συνολικό έλλειμμα – αφού ληφθούν υπόψη και οι τόκοι για το δημόσιο χρέος - 1,8% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 2,3% το 2022.

Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, ενισχυόμενη από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, θα βοηθήσει στη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θα φθάσουν το 2,5% του ΑΕΠ το 2026, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Καλύτερα από τις προβλέψεις τα στοιχεία

Ο Fitch σημειώνει ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας τον Ιανουάριο αντανακλούσε την προσδοκία του για καλύτερα αποτελέσματα και προβλέψεις όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος την περίοδο 2022-2024, χάρη στην ισχυρότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, τις χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες στον προϋπολογισμό δαπάνες και την ευνοϊκή διάρθρωση της εξυπηρέτησης του χρέους.

Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2022 που καταγράφονται στο πρόγραμμα σταθερότητας ήταν ακόμη καλύτερα από τις εκτιμήσεις του Fitch, με το συνολικό και το πρωτογενές ισοζύγιο να ξεπερνούν τις προσδοκίες του, όπως καταγράφηκαν τον Μάρτιο, κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Ο παράγοντας εκλογές

Ο Fitch σημειώνει ότι «παρά το καλύτερο σημείο εκκίνησης, οι νέες προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες και αυτό εν μέρει λόγω του ότι η πρόβλεψη για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,3% προκύπτει κυρίως από την αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων που θα συμβάλει κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες στην αναμενόμενη για το 2023 ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθούν στο 15,3% φέτος από 13,7% πέρυσι, υποθέτοντας την αποτελεσματική υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας καθώς οι πιο σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης θα επηρεάσουν αρνητικά τις άλλες επενδύσεις.

«Ωστόσο, ο παρατεταμένος πολιτικός κύκλος θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη, αναφέρει ο Fitch. Oι δημοσκοπήσεις, προσθέτει,  δίνουν για τις εκλογές της 21ης Μαΐου σταθερό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, καθιστώντας πιθανές τις δεύτερες εκλογές.

Γενικά σταθερές οι πολιτικές 

Οι πιο εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και των διεθνών πιστωτών έχουν υποστηριχθεί από το σταθερότερο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο συνέβαλε στην τάση αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου. «Το βασικό σενάριό μας είναι ότι οι εθνικές πολιτικές θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές μετά τις εκλογές του 2023», σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας ότι οι εκλογές αναπόφευκτα σημαίνουν κάποιο βαθμό αβεβαιότητας για τη δημοσιονομική πολιτική.

Ο οίκος αναφέρει ότι οι προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας έχουν γίνει στη βάση του ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική και δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση πριν από τις εκλογές, ύψους 0,1% του ΑΕΠ για το 2024 και 0,3% για το 2025 και για το 2026.

Θα συνεχισθεί η μείωση του χρέους

«Γενικότερα, η συνεχής μείωση των δαπανών μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη μετά την πλήρη απόσυρση των προσωρινών μέτρων στήριξης στην πανδημία και αν η αύξηση των εσόδων επιβραδυνθεί σημαντικά. Όπως σε άλλες χώρες, το δημοσιονομικό όφελος από τον υψηλό πληθωρισμό που ενισχύει τα έσοδα δεν θα έχει διάρκεια. Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα σταθερότητας υπογραμμίζει την ευρεία δέσμευση των Αρχών σε δημοσιονομική σύνεση», λέει ο Fitch.

Σημειώνει επίσης ότι τυχόν μικρότερα από το αναμενόμενο πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα εκτροχίαζαν τη μείωση του χρέους. Αναμένει ο λόγος του χρέους να μειωθεί βραδύτερα μεσοπρόθεσμα, θεωρώντας απίθανο να υποχωρήσει στο 135,2% του ΑΕΠ το 2026, όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ