Νέα
  • ΓΔ: 1420.85 -0.38%
  • Τζίρος: 74,46 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χαμηλά έτους το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων παρά την άνοδο των αποδόσεών τους

Με ελαφρά διόρθωση έκλεισαν την εβδομάδα οι τιμές των ομολόγων μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να βρεθεί πάνω από το 4%. Ωστόσο, το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών διατηρείται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν και οι δηλώσεις Λαγκάρντ, καθώς η επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο αρκετά, ώστε να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Η Κριστίν Λαγκάρντ από την Μαδρίτη δήλωσε ότι «Θα πρέπει ακόμη να έχουμε σταθερά υψηλά επιτόκια. Επομένως, είναι μια στιγμή που πρέπει πραγματικά να δεσμευτούμε και να δούμε αυτόν τον στόχο που έχουμε και να επιτύχουμε».

Σημειώνεται ότι οι αγορές προεξοφλούν ήδη μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο και πιθανώς μία ακόμη έως το τέλος του καλοκαιριού. Την αντιστροφή της πορείας αυτής με τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων, χρονικά την τοποθετούν από στις αρχές του επόμενου έτους.

«Οδεύουμε προς πιο λεπτές αποφάσεις στο μέλλον, αλλά θα είμαστε θαρραλέοι και θα λάβουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Και θα το κάνουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.» υπογράμμισε χαρατηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 32 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,04% , από 3,99% χθες έναντι 2,42% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,62%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0814 δολ. από το επίπεδο των 1,0798 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0808 δολ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ