Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες κληρονομεί η επόμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών-Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Πηγή: Intime

Τεσσερις σημαντικές εκκρεμότητες στο μέτωπο της φορολογίας θα κληθεί να κλείσει μετά τις εκλογές το νέο οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για: 

  1. την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών σε αρκετούς Δήμους της χώρας μετά τη σχετική δυνατότητα που έδωσε το οικονομικό επιτελείο,
  2. την επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας,
  3. την αλλαγή στα κίνητρα των e-αποδείξεων προκειμένου να καταστούν πιο ελκυστικά για τους φορολογούμενους αλλά και
  4. τη θέσπιση χρηματικής αμοιβής για όσους αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ πλαστές αποδείξεις αγοράς.

Για αυτά τα ζητήματα όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του έτους, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2024.

Ειδικότερα οι εκκρεμότητες αφορούν:

Aναμόρφωση αντικειμενικών αξιών

Mετά τις εκλογές θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων – ενστάσεων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχουν υποβάλει σχεδόν ένας στους δύο δήμους της χώρας. Η αρμόδια επιτροπή έχει ξεκινήσει να βλέπει τα αιτήματα των δήμων και μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους. Οι νέες τιμές ζώνης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και σε κάθε περίπτωση δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2023.

►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Ξεσκονίζει μέχρι και λογαριασμούς κινητών για να βρει «κρυμμένα» εισοδήματα

Περίπου 145 δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Τον χορό των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Στην Αττική μόνο, εκτός από τον Δήμο Αθηναίων που ξεκίνησε τον σχετικό «χορό», αιτήματα για μείωση των τιμών ζώνης έχουν υποβληθεί επίσης από τους Δήμους Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου, Παλλήνης και Μοσχάτου-Ταύρου. Μεταξύ άλλων, ο Δήμος Αθηναίων έχει αιτηθεί τη μείωση των αυξήσεων που έχουν γίνει κατά 50% σε 30 ζώνες της αρμοδιότητάς του.

Στο Μαρούσι ζητείται η γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με χρήση αμιγούς κατοικίας, ώστε αυτές να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2018.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές όπου θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.

Επέκταση αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα

Ιδιώτες πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων θα αναλάβουν να καθορίσουν τιμές ζώνης σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία με αρμόδιους παράγοντες να σημειώνουν ότι η δουλειά των εκτιμητών δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Σήμερα το αντικειμενικό σύστημα με βάση το οποίο υπολογίζεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων καλύπτει το 98,5% της χώρας. Στην Αττική την Αττική οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι) στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ: Τελος σε taxis, taxisnet και elenxis - Ερχεται ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός

Αλλαγές στα κίνητρα για e-αποδείξεις

Tην επανεξέταση και τροποποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπουν την παροχή φορολογικών κινήτρων προς τα φυσικά πρόσωπα για τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών μέσων εξόφλησης λιανικών συναλλαγών εχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο.Βασικος λόγος είναι η διαπίστωση των υπηρεσιών ότι τα υφιστάμενα κίνητρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής των 20 κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς οι δαπάνες που πληρώθηκαν προς αυτούς με ηλεκτρονικά μέσα ήταν ελάχιστες το 2022 και κατώτερες των προσδοκιών, παρά την προβλεπόμενη ισχυρή έκπτωση φόρου.Όπως διαπίστωσαν στο υπουργείο Οικονομικών, οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 30% των ηλεκτρονικά εξοφληθεισών δαπανών για την πληρωμή αμοιβών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών μέχρι ποσού έκπτωσης 5.000 ευρώ απέτυχαν να συμβάλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής που διαπράττεται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από τις εν λόγω κατηγορίες επιτηδευματιών. Ο λόγος που γύρισαν την πλάτη οι φορολογούμενοι είναι ότι η μείωση του φόρου εισοδήματος που κερδίζει κάθε φορολογούμενος που ζητά και λαμβάνει απόδειξη από αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών είναι πολύ μικρότερη από την… έκπτωση που του κάνει ο επιτηδευματίας στην τελική τιμή μη απαιτώντας τον αναλογούντα ΦΠΑ 24% εφόσον ο φορολογούμενος δεχτεί να μη λάβει απόδειξη.

Μπόνους για «μαϊμού» αποδείξεις

Το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές αναμένεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα ενεργοποιηθεί το μέτρο για την παροχή αμοιβής σε όσους καταναλωτές, χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο, σκανάρουν, μέσω της εφαρμογής Appodixi και αποστέλουν στην ΑΑΔΕ πλαστές αποδείξεις αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από καταστηματάρχες, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου που ενεργοποιήθηκε το μέτρο και ως σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες εγκατέστησαν την εφαρμογή της ΑΑΔΕ Appodixi στο κινητό τους τηλέφωνο και απέστειλαν στην ΑΑΔΕ αποδείξεις που έλαβαν για αγορές αγαθών η παροχή υπηρεσιών. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως διαπιστώθηκε μετά από διασταύρωση της ΑΑΔΕ, επρόκειτο είτε για «μαϊμού» αποδείξεις που εκδόθηκαν από πειραγμένες ταμειακές μηχανές καταστημάτων ,είτε δεν είχαν διαβιβαστεί από τους εκδότες τους στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρισης “MyData”,η ακόμη εμφάνιζαν ποσά μικρότερης αξίας από τις πραγματικές συναλλαγές που είχαν με πελάτες τους.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι στις περιπτώσεις που από την καταγγελία διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει «πειράξει» τον φορολογικό μηχανισμό και εκδίδει πλαστές αποδείξεις, ο καταγγέλλον θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Το κατώτατο όριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανέρχονταν γύρω στα 200-300 ευρώ και το ανώτατο θα ξεπερνούσε τα 2.000 ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ