Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός και φυσικό αέριο δίνουν ώθηση στην οικονομία και φέρνουν ανάπτυξη πάνω από 3%

Πηγή: Pixabay

Ισχυρή στήριξη στην ελληνική οικονομία αναμένεται να προσφέρει και φέτος ο ελληνικός τουρισμός, που σε συνδυασμό με την ραγδαία αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, μπορεί να δώσουν στην οικονομία σχεδόν 1,5 μονάδα αύξηση του ΑΕΠ, σε σχέση με πέρυσι.  

Με μία μικρή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας θα πεισθεί και ο πλέον δύσπιστος ότι στον τουρισμό οδηγούμαστε σε πολύ υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, αναφορικά τόσο με τις εισπράξεις, όσο και με τις αφίξεις.

Μάλιστα κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης απαντώντας σε ερώτηση, αν και κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος για έσοδα υψηλότερα των περυσινών, ανέφερε ότι πλέον αυτό θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο και το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν θα καταρριφθεί και το ψυχολογικό όριο των 20 δισ. ευρώ.

Οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι με βάση τα στοιχεία από τις προκρατήσεις, αλλά και την τάση που διαμορφώνεται τους πρώτους μήνες του έτους θα πρέπει να θεωρηθεί ως εξαιρετικά πιθανό να έχουμε αύξηση, σε σχέση με πέρυσι, που θα είναι τουλάχιστον διψήφια.

Ισχυρή τάση και στο 2μηνο 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα που έχουν ήδη μπει στα ταμεία το πρώτο δίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, προκαλούν αισιοδοξία.

Οι τουριστικές εισπράξεις το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος του 2023 διαμορφώθηκαν σε 456 εκατ. ευρώ, έναντι 263,7 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι και 441 εκατ. το πρώτο 2μηνο του 2019. Εμφανίζονται δηλαδή αυξημένες κατά 76,4% σε σχέση με πέρυσι και 3,5% σε σχέση με το 2019.

Για το ίδιο διάστημα του 2023 οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,208 εκατ. έναντι 1,163,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα που 2019, αύξηση 3,8%. Για το ίδιο διάστημα η κατά κεφαλήν δαπάνη από 378 ευρώ το 2019 ανήλθε σε 384 ευρώ εφέτος.

Ισχυρή ζήτηση για ταξίδια 

Την ίδια στιγμή ειδικά αναφορά του Reuters σημειώνει ότι έπειτα από τρία χρόνια περιορισμών στα ταξίδια λόγω της πανδημίας και εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, ο τουρισμός έχει επιστρέψει για να ενισχύσει τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης, καθώς οι λάτρεις του ήλιου και της παραλίας επιδιώκουν τώρα να καλύψουν το χρόνο που έχασαν.

Αναφέρει επίσης ότι οι πρώιμες κρατήσεις δείχνουν πως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία μπορεί να έχουν φέτος έσοδα ρεκόρ από τον τουρισμό, και προσθέτει στο ίδιο τηλεγράφημα ότι τα έσοδα αυτά θα βοηθήσουν τις χώρες να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, που έχουν δεχθεί πλήγμα από τα αυξανόμενα τοκοχρεολύσια και την κρίση του κόστους ζωής.

Μεγάλη βουτιά στην τιμή του αερίου 

Τα καλά νέα όμως για την οικονομία δεν σταματούν εκεί. Συγκεκριμένα η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει κατακόρυφη πτώση σε σχέση με πέρυσι και την Παρασκευή ενδοσυνεδριακά για τα συμβόλαια του Ιουνίου η τιμή υποχώρησε κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, τάση που αν συνεχιστεί μπορεί κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι να προσεγγίσει τα επίπεδα της κανονικότητας, προ του πολέμου ότι ήταν στην περιοχή των 15 ευρώ.

Τέλος και η τιμή του ρεύματος είναι σε ανάλογη πορεία και εκφράζονται βάσιμες προσδοκίες, ότι με τον ερχομό του καλοκαιριού η τάση αυτή θα εδραιωθεί. Και αυτό διότι θα μπαίνουν στο μίγμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό χθες που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμμετείχαν στο μίγμα με 56%, η χονδρική τιμή του ρεύματος, έκανε βουτιά 36,5% και διαμορφώθηκε στα 71,87 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ