Νέα
  • ΓΔ: 895.56 -0.05%
  • Τζίρος: 45,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Κοινός υποθαλάσσιος αγωγός στα σχέδια Αιγύπτου-Ισραήλ

Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στο κοίτασμα «Λεβιάθαν»
Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» / Πηγή: AP Images

Την πιθανότητα να δημιουργήσουν από κοινού υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου εξετάζουν η Αίγυπτος και το Ισραήλ, οι οποίες μάλιστα δεν αποκλείουν το σενάριο κοινής συνεργασίας, με στόχο την αγορά της Ευρώπης.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός, όπως προκύπτει από τα αρχικά σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να συνδέει το τεράστιο ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» με τις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Τα οφέλη για την Αίγυπτο θα είναι σημαντικά, καθώς είναι δεδομένη η αύξηση ζήτηση για αέριο LNG στην Ευρώπη. Αλλά και το Ισραήλ στοχεύει να διευρύνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και ο εν λόγω αγωγός θα είναι το καταλληλότερο «όχημα» για την επίτευξη αυτού του στόχου. Σήμερα, το Ισραήλ εξάγει στην Αίγυπτο περίπου 7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, μέσω του ήδη υφιστάμενου αγωγού στη Χερσόνησο του Σινά.

Αξιοσημείωτο μερίδιο στην ισραηλινή αγορά υδρογονανθράκων κατέχει και η ελληνικών συμφερόντων Energean Oil, η οποία αυτή τη στιγμή παράγει 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Στόχος της είναι η εξόρυξη 110 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε βάθος 10ετίας-20ετίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ