Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oι τέσσερις καταλύτες που οδηγούν πάνω από 3% την ανάπτυξη της οικονομίας

Πηγή: Pixabay

Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 η κυβέρνηση προέβλεπε ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωνόταν στο 1,7%. Λίγους μήνες αργότερα, έσπευσε να ανεβάσει τον πήχη στο 2,3% και πλέον προβλέπει ότι η ανάπτυξη του τρέχοντος έτους θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 3%.

Η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου είναι το κλειδί που ανοίγει τον δρόμο για να τρέξει με υψηλότερες ταχύτητες η ελληνική οικονομία, καθώς η μείωση των διεθνών τιμών ενέργειας μπορεί να προσθέσει τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου ήταν ότι με βάση τις παραδοχές που συντάχθηκε ο προϋπολογισμός του 2023 και τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, προκύπτει μία εξοικονόμηση πάνω από 4 δισ. ευρώ που προστίθεται απευθείας στο ΑΕΠ.

Αυτό σημαίνει ότι ο φετινός στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% κρίνεται συντηρητικός και εάν δεν προκύψουν απρόβλεπτες συνθήκες, θα αναθεωρηθεί πάνω από το 3%. Ταυτοχρονα θα σηματοδοτήσει στους διεθνείς επενδυτές, είτε ενδιαφέρονται για έμμεσες επενδύσεις (μετοχές, ομόλογα), ή και για άμεσες επενδύσεις, ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας αξιόπιστος και ασφαλής επενδυτικός προορισμός, διευκολύνοντας την αύξηση των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων, που είναι πολύτιμα στην προσπάθεια της χώρας στον δρόμο προς την ανάπτυξη και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

►Διαβάστε και: ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για την πρώτη δόση - Πώς θα γίνει η διόρθωση λαθών στο Ε9

Επιπλέον, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα καταστήσει τη χώρα έναν ελκυστικό μακροπρόθεσμο επενδυτικό προορισμό για μια «δεξαμενή» διεθνών κεφαλαίων που αυτή την ώρα δεν μπορούν να επενδύσουν στην Eλλάδα, καθώς το καταστατικό τους, τους επιβάλλει να τοποθετούνται σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα που διαθέτουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.

Κινητήριες δυνάμεις της ισχυρής ανόδου που καταγράφεται στην οικονομία σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του αερίου είναι οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, η κατανάλωση και ο τουρισμός.

Οι εξαγωγές

Η επίσημη πρόβλεψη για φέτος είναι ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα τρέξουν με ρυθμό 1,3%. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο, οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν αύξηση 12,8% καθώς η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει στραφεί συστηματικά και οργανωμένα προς τις διεθνείς αγορές, συνειδητοποιώντας τη σημασία της εξωστρέφειας για την βιώσιμη ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, άνοδο καταγράφει η πορεία των εξαγωγών κατά το μήνα Μάρτιο του 2023, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 260,5 εκατ. ευρώ ή κατά 5,7% και ανήλθαν σε 4,80 δισ. ευρώ έναντι 4,54 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι μεγαλύτερη κατά, περίπου, 7 μονάδες, καθώς ανήλθαν σε 3,53 δισ. ευρώ από 3,12 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 406,5 εκατ. ευρώ ή κατά 13%, γεγονός που επιβεβαιώνει την τεράστια σημασία που διαδραματίζει η μείωση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά -12,5%.

Η κατανάλωση

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυηξεί κατά 1,2%. Ωστόσο, οι καταθέσεις των νοικοκυριών, μετά από ένα αρνητικό πρώτο δίμηνο το

2023, τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 734 εκατ. ευρώ. Συμφωνα με μελέτη της Alpha Bank στην ισχυρή δυναμική της ιδιωτικής κατανάλωσης συνηγορεί η εξέλιξη μιας σειράς δεικτών οικονομικής συγκυρίας, όπως οι λιανικές πωλήσεις, καθώς, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο δίμηνο του έτους, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 10,9%, ενώ ο δείκτης όγκου, ο οποίος προκύπτει από τον αποπληθωρισμό του κύκλου εργασιών και, συνεπώς, δεν περιλαμβάνει την επίδραση της ανόδου των τιμών, αυξήθηκε ηπιότερα κατά 1,8%.

πό τις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων, τα πολυκαταστήματα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση, το πρώτο δίμηνο του 2023, σε όρους όγκου (27,6%), ενώ ακολούθησαν οι κατηγορίες έπιπλα-ηλεκτρικά είδη-οικιακός εξοπλισμός (20,4%) και ένδυση-υπόδηση (14,4%).

►Διαβάστε και: ΑΑΔΕ - Φορολοταρία Απριλίου: Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Αντίθετα, πτώση κατέγραψαν τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-3,3%), ενώ στην κατηγορία καύσιμα-λιπαντικά σημειώθηκε οριακή πτώση (-0,1%), εν πολλοίς λόγω της μεγάλης ανόδου που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (15,9%).

Σημειώνεται ότι η πορεία του κύκλου εργασιών λιανικών πωλήσεων ήταν ταυτόσημη με την πορεία του όγκου, μέχρι τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021, έκτοτε ωστόσο, υπάρχει διαφοροποίηση, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός είχε ως αποτέλεσμα οι ετήσιες μεταβολές του κύκλου εργασιών να υπερβαίνουν τις αντίστοιχες του όγκου.

Οι επενδύσεις

Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις οι επενδύσεις η αναμένεται να αυξηθούν, το τρέχον έτος, κατά 13,2% ξεπερνώντας τα 30 δισ. ευρώ. Tα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να έχουν ανοδική πορεία καταγράφοντας αυξήσεις 9,7%, 10,7% και 7,2% αντίστοιχα για το 2024 2025 και το 2026.

Μόνο οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα έχουν δρομολογηθεί έως το τέλος του χρόνου με δάνεια ή επιδοτήσεις του θα φτάσουν τα 14 δισ. ευρώ.

Η υλοποίηση απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, να προκαλέσει αύξηση της ετήσιας ανάπτυξης στις 1,9 ποσοστιαίες μονάδες ενώ ο όγκος των επενδύσεων εκτιμάται κατά 15,5% υψηλότερος έναντι του 2022. .

Ο τουρισμός

Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων μηνών του 2023 συνηγορούν ότι τα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα έσοδα του 2019. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 76,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δημιουργώντας προσδοκίες για υπέρβαση των ιστορικά υψηλών τουριστικών εισπράξεων του 2019 18,2 δισ.).

Οι αφίξεις ανήλθαν σε 1.208,1 εκατ. τουρίστες οι εισπράξεις σε 465,3 εκατ. ευρώ και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι σε 384,6 ευρώ. Όλοι οι δείκτες είναι αυξημένοι σε σύγκριση με το 2019 κατά 3,83%, 5,41% και 1,66%, αντίστοιχα, γεγονός που παραπέμπει σε ένα καλύτερο 2023 σε σχέση με το 2019.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ