Νέα
 • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
 • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακίνητα: Τα funds «μπλοκάρουν» τις αγοραπωλησίες - Καταγγελία Συλλόγου Μεσιτών 

Πηγή: Eurokinissi

Γεμάτη από εμπόδια είναι η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, λόγω καθυστερήσεων που παρατηρούνται από την πλευρά των funds, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής.

«Δυστυχώς και προς μεγάλη μας αγανάκτηση, η αγοραπωλησία ακινήτων συνεχίζει να είναι μια διαδικασία αργή, επίπονη και γεμάτη εμπόδια. Το να κάνει κάποιος ένα συμβόλαιο ήταν ήδη μια δύσκολη υπόθεση, τώρα με τα funds τα πράγματα γίναν ακόμα χειρότερα. Αν έχετε προσπαθήσει να πουλήσετε ακίνητο το οποίο έχει περιέλθει στα χέρια τέτοιων μεγάλων εταιρειών της αλλοδαπής, θα έχετε διαπιστώσει ότι η συνεργασία μαζί τους είναι σχεδόν αδύνατη», τονίζει ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής.

Το να εκδώσουν ένα έγγραφο οφειλών, συνεχίζει ο Σύλλογος, μια βεβαίωση οποιουδήποτε είδους που θα επισπεύσει τη διαδικασία της αγοραπωλησίας, φαντάζει άθλος, διάρκειας πολλών μηνών, στην καλύτερη περίπτωση.

«Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στην επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, ότι από τις προτεραιότητες της θα πρέπει να είναι η εξομάλυνση και η επιτάχυνση της μεταβίβασης ακινήτων, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η επίσπευση της διαδικασίας, έτσι ώστε η αγορά των ακινήτων να εξομαλυνθεί και να ευημερήσει», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ, με μια σειρά από πρωτοβουλίες στοχεύει στη διευκόλυνση των πολιτών στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με αλλαγές σε πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, Ε9 και βεβαίωση ΤΑΠ.

Μεταβιβάσεις εξπρές

Η αρχή έγινε 1η Ιουνίου, με τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, που διευκολύνουν τους πολίτες στις μεταβιβάσεις ακινήτων από επαχθή αιτία (πωλήσεις), καθώς σε αυτά βεβαιώνεται μόνο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση Ε9 και δεν απαιτείται για την έκδοσή τους ο αιτών να έχει καταβάλει ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα μέσω ψηφιακής εφαρμογής που θα αντλεί τα στοιχεία από το Myproperty της ΑΑΔΕ, ενώ οι φορολογούμενοι θα αποκτούν πιο εύκολα τη βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Aπό την 1η Νοεμβρίου θα ενεργοποιηθεί και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου και όλες οι διαδικασίες θα διεκπεραιώνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Νέο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Ειδικότερα, από 1η Ιουνίου 2023 και μετά από κάθε εκποιητική δικαιοπραξία για τη μεταβίβαση ακινήτων με επαχθή αιτία ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, πιστοποιεί μόνο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ των πέντε προηγουμένων της μεταβίβασης ετών ή έξι, εάν έχει ήδη εκδοθεί ο ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, και όχι ότι έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος για το συγκεκριμένο ακίνητο και ότι έχει ρυθμιστεί ο ΕΝΦΙΑ των υπόλοιπων ακινήτων για τα έτη αυτά, όπως ίσχυε ως τώρα.

Συγχρόνως, απαλείφονται περιπτώσεις χορήγησης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ με παρακράτηση του τιμήματος από τον συμβολαιογράφο, αφού πλέον με την παραπάνω τροποποίηση αυτές καθίστανται περιττές.

►Διαβάστε και: Tέλος χρόνου για ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέα προκαταβολή - Οι δόσεις, οι ρυθμίσεις και τα δικαιολογητικά

Ορίζεται ακόμη, ότι, εάν το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ εκδίδεται μετά την πράξη προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, στο εν λόγω πιστοποιητικό θα βεβαιώνεται ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ για έξι έτη. Σε κάθε περίπτωση πώλησης ακινήτου, εφόσον αυτό έχει αποκτηθεί από τον πωλητή με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, δεν θα απαιτείται πλέον η προσάρτηση στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο του πιστοποιητικού το οποίο πιστοποιεί την ολοσχερή εξόφληση των επιμεριστικά αναλογούντων στο ακίνητο φόρων κληρονομιάς, δωρεάς-γονικής παροχής.

Συγκεκριμένα, με Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή (Α 1085/2023) που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, καθορίζονται για τα νέα πιστοποιητικά:

 • ο τύπος, το περιεχόμενο και η διάρκεια ισχύος τους,
 • η διαδικασία έκδοσής τους,
 • οι υπόχρεοι για την υποβολή της αίτησης και τη λήψη του πιστοποιητικού, και
 • οι περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται η προσκόμισή του.

Βεβαίωση ΤΑΠ

Πιο γρήγορα με την προσκόμιση μόνο δυο ή τριών δικαιολογητικών στους δήμους θα αποκτούν πλέον οι πολίτες τη βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), η οποία είναι απαραίτητη σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου.

Η βεβαίωση ΤΑΠ εκδίδεται εντός πέντε ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και με τις νέες ρυθμίσεις θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της.

Συγκεκριμένα, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη βεβαίωση ΤΑΠ είναι τα εξής:

α) για την περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου:

 • Φωτοτυπία τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του
 • Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, και

β) για την περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου:

 • Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας,
 • Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου.

Αυτόματη Συμπλήρωση Ε9

Το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την αυτόματη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9 από την Εφορία. Όσοι φορολογούμενοι αποκτούν, ή πωλούν ακίνητα ή τα μεταβιβάζουν με γονική παροχή ή δωρεά δεν θα χρειάζεται να αλλάξουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9, αλλά οι μεταβολές θα γίνονται αυτόματα με βάση τις δηλώσεις που υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty.

►Διαβάστε και: Φορολογικές Δηλώσεις: Η ΑΑΔΕ ανοίγει «παράθυρο» διορθώσεων χωρίς πρόστιμο για μικρότερο φόρο

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία αναμένεται να διευκολύνει τους φορολογούμενους, καθώς θα τους απαλλάξει από τον πονοκέφαλο της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης Ε9 κάθε φορά που αποκτούν, πωλούν ή γράφουν στα παιδιά τους κάποιο ακίνητο ενώ αναμένεται να περιοριστούν λάθη και παραλείψεις που εντοπίζονται σήμερα στο έντυπο Ε9 που επηρεάζουν το ύψος του τελικού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ.

Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου

Από την 1η Νοεμβρίου 2023 οι διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτου θα διεκπεραιώνονται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου της ΑΑΔΕ.

Η λειτουργία της πλατφόρμας αυτής έχει σκοπό την υποστήριξη των συμβολαιογράφων, των πωλητών και των αγοραστών στη σύναψη των συμβάσεων, μέσω της απλούστευσης και της ψηφιοποίησης της διαδικασίας συλλογής των 11 δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη των σχετικών συμβολαιογραφικών εγγράφων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ