Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Σημαντική μείωση των καταναλωτικών προσδοκιών για τον πληθωρισμό

Οι προσδοκίες των καταναλωτών της Ευρωζώνης για τον πληθωρισμό μειώθηκαν σημαντικά τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενισχύοντας τα επιχειρήματα τερματισμού των αυξήσεων στα επιτόκιά της το καλοκαίρι.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό το επόμενο 12μηνο υποχώρησαν στο 4,1% από 5% τον Μάρτιο, όταν είχαν αυξηθεί σε σχέση με το 4,6% του Φεβρουαρίου.

Για μετά από τρία χρόνια, η διάμεση πρόβλεψη ήταν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,5% από 2,9% που εκτιμούσαν τον Μάρτιο, κινούμενος προς τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.  Η πρόβλεψη αυτή πάντως είναι ελαφρά υψηλότερη από το 2,4% του Φεβρουαρίου.

Διακυμάνσεις στη μείωση του πληθωρισμού

Τα αποτελέσματα της έρευνας αντανακλούν τη μεταβλητή φύση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Τον Μάιο, ο γενικός δείκτης επιβραδύνθηκε στο 6,1% από 7% και ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – μειώθηκε στο 5,3% από 5,6%.

Σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό το επόμενο 12μηνο ήταν οι χαμηλότερες από το 2020.

Νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο

Με την ΕΚΤ να αναμένεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας), τα αποτελέσματα της έρευνας θα τροφοδοτήσουν τη συζήτηση σχετικά με το τελικό ύψος τους που θα διασφαλίσει την επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μπόρις Βούτσιτς, δήλωσε στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα ότι οι κίνδυνοι για τις τιμές παραμένουν ανοδικοί.

Οι επενδυτές και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, με το επιτόκιο καταθέσεων να κορυφώνεται στο 3,75%.

Δηλώσεις Λαγκάρντ και Κνοτ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε χθες, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι θα συνεχισθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις πως ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, γνωστό γεράκι στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, προειδοποίησε σήμερα ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει σήμερα δευτερογενείς συνέπειες από την αύξηση του κόστους ενέργειας, εννοώντας ότι θα είναι δυσκολότερη η αποκλιμάκωση των τιμών.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ