Νέα
  • ΓΔ: 792.38 +0.62%
  • Τζίρος: 84,01 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εξωτερικό εμπόριο: Η καθίζηση της κατανάλωσης και η μεγάλη κάμψη στις εισαγωγές

ΣΕΒΕ: Χαρτογραφική καταγραφή των ελληνικών εξαγωγών
ΣΕΒΕ: Χαρτογραφική καταγραφή των ελληνικών εξαγωγών / Πηγή: Eurokinissi

Οι εξαγωγές της Ελλάδας αυξήθηκαν σημαντικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, σε ποσοστό αντίστοιχο με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Η εξέλιξη των εξαγωγών που επιβεβαιώνει την καλή πορεία τους, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας, που βασίστηκε στην ικανοποιητική επίδοση του μεταποιητικού τομέα.  

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν πολύ λιγότερο τόσο σε σχέση με τις εξαγωγές όσο και σε σχέση με τις εισαγωγές της Ευρωζώνης, εξέλιξη που σύμφωνα με αναλυτές οφείλεται στην καθίζηση της κατανάλωσης λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό που ίσχυσαν από τις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αξία των ελληνικών εμπορευματικών εξαγωγών αυξήθηκε 8,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 9,68 δισ. δολάρια από 8,89 δισ. δολάρια. Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 8,8% και της ΕΕ κατά 7,7%.

Η αξία των ελληνικών εισαγωγών αυξήθηκε μόνο 2,5% στα 14,81 δισ. δολάρια από 14,46 δισ. δολάρια, ενώ στην Ευρωζώνη και την ΕΕ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 6,4%.

Το διεθνές εμπόριο των χωρών της G20  

To διεθνές εμπόριο συνέχισε να ανακάμπτει στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, με τις εξαγωγές των χωρών της G20 να αυξάνονται 7,2% και τις εισαγωγές 6,8% μετά τη μεγάλη πτώση τους στο πρώτο εξάμηνο του έτους. 

Αν και ισχυρή η αύξηση του εμπορίου στο τέταρτο τρίμηνο, ήταν μικρότερη σε σχέση με την πρωτοφανή αύξηση του τρίτου τριμήνου, όταν οι εξαγωγές αυξήθηκαν 20,6% και οι εισαγωγές 16,8%. 

Με εξαίρεση την Αργεντινή, όλες οι χώρες της G20 κατέγραψαν αύξηση του εξωτερικού εμπορίου τους στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ τα πρώτα στοιχεία για τον Ιανουάριο του 2021 δείχνουν ότι συνεχίστηκε και στο 2021 η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου.

Ισχυρός μοχλός για την αύξηση του εμπορίου ήταν η Κίνα, με αύξηση των εξαγωγών της 6,1% και των εισαγωγών 3,1%. Στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, πολύ ισχυρή ήταν η αύξηση του εμπορίου της Αυστραλίας (11,6% των εξαγωγών και 7,9% των εισαγωγών) και της Ιαπωνίας (9,7% και 6,5%). 

Στην Ευρωζώνη, ισχυρή ήταν η αύξηση των εξαγωγών της Γαλλίας (9,4% έναντι αύξησης εισαγωγών μόνο 3,1%), της Γερμανίας (8% και 7,3%) και της Ιταλίας (8,6% και 7,8%). 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ