Νέα
  • ΓΔ: 815.1 -0.24%
  • Τζίρος: 78,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Ανησυχία από την απότομη άνοδο των αποδόσεων στην Ευρωζώνη - Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ

Ελληνική Οικονομία: Η αύξηση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ξανά στο σκάνερ των δανειστών / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη από την απότομη άνοδο των ομολόγων, μία κίνηση βέβαια που εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη μετά την συνεχή πτώση που είχε παρατηρηθεί όλο το τελευταίο διάστημα. Τις εξελίξεις αυτές τις παρακολουθεί η Αθήνα με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και ηρεμία, δεδομένο ότι η επόμενη έξοδος στις αγορές είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το 10ετές ομόλογο πριν από περίπου 15 ημέρες κινούνταν στην περιοχή του 0,60%, ενώ σήμερα ξεπέρασε το 0,90%. Ανάλογη είναι και η πορεία των ομολόγων στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιταλία που το 10ετές ομόλογο μετά την είδηση για την ανάληψη των ηνίων της χώρας από τον Μάριο Ντράγκι είχε υποχωρήσει στα επίπεδα των 0,43% και σήμερα είναι πάνω από το 0,64%.

Και στην Γερμανία πάντως ανάλογη είναι η εικόνα. Και μπορεί μεν να παραμένει το 10ετές για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εντούτοις έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο της τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα από το -0,55% αναρριχήθηκε στο -0,32%.

Πηγή: Investing.com
Γερμανικό ομόλογο / Πηγή: Investing.com

Όπως ήταν φυσιολογικό η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε σε ομιλία της στο φαινόμενο, υποστηρίζοντας «ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την προσφάτως σημειωθείσα αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων». Όπως εξήγησε η ίδια, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αλλά και γενικότερα τα επιτόκια της διατραπεζικής (swap) αποτελούν κρίσιμους «ιμάντες» για την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Οι εξελίξεις αυτές είναι απόρροια του ότι όλοι συνειδητοποιούν ότι το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης αρχίζει να μεγαλώνει, κάτι που προκαλεί ανησυχία. Και αν οι επενδυτές και οι αγορές αρχίζουν να βάζουν στο σκάνερ χώρες υπεράνω υποψίας, όπως Γαλλία και Γερμανία, γίνεται κατανοητό τι μπορεί να συμβαίνει με την Ελλάδα που έχει σημαντικά υψηλό δημόσιο χρέος.

Το μήνυμα

Αυτό βέβαια το έχουν αντιληφθεί εδώ και πολύ καιρό στο υπουργείο Οικονομικών και όλες τους οι κινήσεις κινούνται προς την κατεύθυνση προστασίας της οικονομίας. Θέλουν να σταλεί ένα μήνυμα ότι τα δημόσια οικονομικά δεν θα ξεφύγουν. Ούτε επίσης θα αυξηθεί σημαντικά το δημόσιο χρέος και ούτε θα φαγωθεί το μαξιλάρι.

Δεν είναι τυχαίο πάντως πως εδώ και κάποιες εβδομάδες, όπως έχει γράψει το imerisia.gr, έχει αλλάξει η φρασεολογία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Χρησιμοποιούν πλέον κατά κόρον την φράση ότι «τα λεφτά δεν είναι απεριόριστα», ενώ έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αποσωλήνωση της οικονομίας, κάτι που δείχνει την αντικατάσταση του πλαισίου οριζόντιας στήριξης της οικονομίας, με στοχευμένα μέτρα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ