Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τρομάζει η επιμονή της ακρίβειας στα τρόφιμα - Αντίδοτο με αυξήσεις επιτοκίων και επιδόματα

Μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση επιχειρούν να λύσουν οι κυβερνήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη. Και αυτή δεν είναι άλλη από τον έλεγχο της ακρίβειας στα τρόφιμα. Και μάλιστα έχουν να αντιμετωπίσουν μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, η οποία και έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ ο πληθωρισμός δείχνει σαφή σημάδια αποκλιμάκωσης, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον αντίστοιχο δείκτη των τροφίμων.

Το αντίθετο μάλιστα, σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, ο δείκτης αυξάνεται κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων, όσο και σε επίπεδο θεσμών, όπως η Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Χωρίς φρένα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα - Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

Μάλιστα έχει ανοίξει έντονη η συζήτηση γύρω από τις επόμενες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι αρμόδιοι προκειμένου να φρενάρουν την ακρίβεια και πιέσουν τις τιμές.

Το θέμα μάλιστα αποκτά μεγαλύτερη κοινωνική βαρύτητα αφού ως γνωστό εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια στα τρόφιμα είναι οι οικονομικά αδύναμοι, αφού τα είδη πρώτης ανάγκης ως ποσοστό του εισοδήματός τους, είναι πολύ μεγαλύτερο από άλλες κοινωνικές ομάδες.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι δαπάνες αυτές είναι ανελαστικές γίνεται κατανοητό ότι το πρόβλημα είναι ακόμη οξύτερο.

►Διαβάστε επίσης: Η μαζική στροφή στο «πλαστικό» χρήμα και το στοίχημα της φοροδιαφυγής - Αποκαλυπτικά στοιχεία

Νέα αύξηση επιτοκίων την Πέμπτη 

Την προσεχή Πέμπτη η ΕΚΤ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αποφασίσει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων και όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι η τελευταία. Η Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιεί ένα το ελάχιστα όπλα, αλλά ισχυρό, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση.

Πηγή: AP

Μέχρι στιγμή το αποτέλεσμα είναι η μικρή υποχώρηση των τιμών, αλλά και η … ύφεση. Είναι άγνωστο τι θα πράξουν οι αρχές ΕΕ και αν τον Ιούλιο θα σημάνουν το τέλος εποχής για τις αυξήσεις επιτοκίων ή θα δώσουν την γνωστή απάντηση του τύπου «θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί».

Επίδομα ακρίβειας στη Γεμανία

Το άλλο όπλο που αναμένεται να επιστρατευτεί είναι αυτό την στήριξης των αδυνάμων με νέα πακέτα. Ήδη η Γερμανία ετοιμάζεται νέα παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, 2.5 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές, κρατιδιακές και δημοτικές επιχειρήσεις, θα λάβουν αφορολόγητο επίδομα 3.000 ευρώ, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η παροχή προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ αντίστοιχες πρόνοιες περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις πολλών κλάδων του ιδιωτικού τομέα, όπως η βιομηχανία μετάλλου, η ηλεκτρική ενέργεια και οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα λάβουν επιπλέον 1.200 ευρώ τον Ιούνιο και 220 ευρώ κάθε μήνα, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν επίδομα ανάλογα με το ποσοστό του τελευταίου μισθού τους που εισπράττουν. Το ανώτατο ποσοστό ανέρχεται σε 71,5% και επομένως θα λάβουν επίδομα 2.152,50 ευρώ.

►Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανακαμψης: Γκάζια μετά τις εκλογές για να μην χαθούν οι προθεσμίες

Πηγή: Pixabay

Αναμένεται νέο market pass

Στην Ελλάδα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το market pass, η διάρκεια του οποίου λήγει τον επόμενο μήνα, θα παραταθεί για τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ ίσως να αυξηθεί κιόλας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ