Νέα
  • ΓΔ: 792.73 -0.68%
  • Τζίρος: 51,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΓΛΚ: Συστάσεις για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς ιδιώτες

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Πηγή: Intimenews

Την προσοχή σε όλους τους επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών του Δημοσίου και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε ο εξαιρετικά κρίσιμος προϋπολογισμός του 2021 να εκτελεστεί με ιδιαίτερη προσοχή, συνιστά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Με εγκύκλιο, η οποία παρέχει οδηγίες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021, καλεί όλους όσοι διαχειρίζονται, μεταξύ άλλων, δημόσιο χρήμα να προβαίνουν κατά προτεραιότητα σε εξόφληση υποχρεώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών και ταυτόχρονα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται, προκειμένου να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι, οι αρμόδιες ΔΟΥ και οι προϊστάμενοι οικονομικών υπηρεσιών των φορέων οφείλουν:

  • Να φροντίζουν για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους από ίδιους πόρους, τόσο του ίδιου του φορέα της Κεντρικής Διοίκησης, όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους, καθώς και τη μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους.
  • Να εξετάσουν τους λόγους, για τους οποίους δημιουργούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές και συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, να φροντίσουν για την άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων λαμβάνοντας τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά ή λοιπά μέτρα για την αντιμετώπισή τους και υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στην υπηρεσία μας, εφόσον τα θέματα άπτονται αρμοδιοτήτων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
  • Ειδικότερα για τους φορείς, οι οποίοι υποβάλλουν μηνιαία στοιχεία προσαρμογών, να διερευνήσουν εάν υφίστανται περαιτέρω ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις οι οποίες εμπίπτουν στις σχετικές κατηγορίες προσαρμογών (οφειλές υπό δικαστική διαμάχη, οφειλές που αφορούν σε δαπάνες προς αποκατάσταση παγίων προκαταβολών, οφειλές οι οποίες έχουν εξοφληθεί μέσω κατασχέσεων και οφειλές που δεν έχουν αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων.

Ιδιαίτερη σύσταση γίνεται και στη διακριτή παρακολούθηση δαπανών COVID-19 φορέων Γενικής Κυβέρνησης ώστε να είναι επακριβώς καταγεγραμμένη η επίπτωσή τους στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ως προς τη διαδικασία διάθεσης πιστώσεων για δράσεις COVID-19 φορέων Γενικής Κυβέρνησης, αναφέρεται ότι οι πιστώσεις δύναται να μεταφέρονται στους προϋπολογισμούς των φορέων, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος της οικείας ΓΔΟΥ, βάσει των διατάξεων περί αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αδιάθετα ταμειακά υπόλοιπα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης από επιχορηγήσεις για δαπάνες COVID-19 έτους 2020, για τα οποία έχει εκλείψει ο λόγος χρήσης τους, επιστρέφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Όπως υπογραμμίζεται, για το οικονομικό έτος 2021 υλοποιείται πρόγραμμα επισκόπησης δαπανών (spending review). Το τρέχον έτος θα παρακολουθηθεί η επίτευξη των αποδόσεων των δράσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των τομεακών επισκοπήσεων των προηγούμενων ετών καθώς και των αντίστοιχων οριζόντιων δράσεων και των χρονοδιαγραμμάτων και δεικτών που έχουν συμφωνηθεί κατά περίπτωση.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ