Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Ζωντανή η απειλή για νέα κρίση στην Ευρώπη παρά τη βουτιά 15% μετά το χθεσινό ράλι

Σήματα κινδύνου εκπέμπει η αγορά φυσικού αερίου για την Ευρώπη ότι θα μπορούσε εύκολα να βυθιστεί ξανά στην κρίση. Οι τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών που προκλήθηκαν από μια σειρά μικρών διακοπών σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Νορβηγία και η διακοπή λειτουργίας μιας βασικής μονάδας παραγωγής στην Ολλανδία,  έδωσαν μια γεύση του πόσο εύθραυστη είναι η αγορά σε οποιαδήποτε απειλή διακοπής του εφοδιασμού της περιοχής.

Σήμερα η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έκανε βουτιά 15%, μετά το χθεσινό άλμα έως και 30%, που τελικά περιορίστηκε στο 6% στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Οι traders έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται χαλαροί: οι χώροι αποθήκευσης είναι πιο γεμάτοι από ό,τι συνήθως, η ζήτηση στην Ασία παραμένει συγκρατημένη. Και όμως, η μεταβλητότητα βρίσκεται σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από το αποκορύφωμα της κρίσης. Η έλλειψη σταθερότητας είναι κακά... μαντάτα για τους βιομηχανικούς πελάτες που προσπαθούν να επανέλθουν σε μια ομαλή κατάσταση και για τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να εκτιμήσουν πόσο μακριά πρέπει να πιέσουν τις οικονομίες με αυστηρότερα επιτόκια για να κρατήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

►Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Η Ολλανδία κλείνει το μεγαλύτερο κοίτασμα της Ευρώπης - Κίνδυνος για τα αποθέματα

Προειδοποιητικά σημάδια

«Αυτό ήταν μια πρόγευση του δυνητικού κινδύνου που θα ακολουθήσει», δήλωσε ο Nick Campbell, διευθυντής της Inspired Energy. «Ενώ αυτό μπορεί να πείσει τις μεγάλες βιομηχανίες να διατηρήσουν χαμηλότερη παραγωγή ή να θέσουν σε ακινησία εγκαταστάσεις, γεγονός που θα διευκολύνει την όποια αύξηση της ζήτησης, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην προσφορά».

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας που έκαναν ρεκόρ, αποτέλεσαν τον βασικό παράγοντα της κρίσης κόστους ζωής που έπληξε την Ευρώπη το περασμένο έτος. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, υπέστη την πρώτη της ύφεση από την έναρξη της πανδημίας κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό πραγματοποίησαν πανεθνικές απεργίες σε διάφορους κλάδους.

Το γεγονός ότι η αγορά αναβοσβήνει για μια ακόμη φορά προειδοποιητικά σημάδια, την ώρα που προσπαθεί να ανοικοδομήσει την ενεργειακή της υποδομή, μπορεί να μην αποτελεί καλό οιωνό για τον αγώνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει τον επίμονο πληθωρισμό. Παρόλο που οι πιέσεις κόστους έχουν υποχωρήσει, εξακολουθούν να μειώνουν τη βιομηχανική δραστηριότητα, με τους traders να λένε ότι κάποια ζήτηση θα μπορούσε να χαθεί οριστικά, δεδομένου ότι πολλά εργοστάσια που επιβράδυναν την παραγωγή δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στο κανονικό επίπεδο.

 

Ο θερμότερος από το κανονικό καλοκαιρινός καιρός στην Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας για ψύξη. Πέρυσι, η ξηρασία σε τμήματα της ηπείρου και οι φονικοί καύσωνες στέγνωσαν ποτάμια, προκάλεσαν πυρκαγιές και δοκίμασαν τις ενεργειακές υποδομές της περιοχής, ενώ οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Η Κίνα είναι επίσης ένας παράγοντας καθώς παλεύει με μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη από τα αυστηρά lockdowns του κορονοϊού. Η επιστροφή της κινεζικής ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου αργότερα μέσα στο έτος, καθώς η κυβέρνηση σταθμίζει ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας, θα μπορούσε να αφήσει την Ευρώπη σε «στενότητα» κατά τους κρίσιμους μήνες για τη θέρμανση.

►Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Νέο άλμα 22% των τιμών - Πού οφείλεται

Οι τιμές σημείωσαν άλμα έως και 30% χθες Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Απριλίου. Νωρίτερα τον Ιούνιο, οι τιμές είχαν υποχωρήσει σε χαμηλό διετίας.

Αν και η αγορά βρίσκεται σε «πολύ καλύτερη» θέση από ό,τι το περασμένο καλοκαίρι, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν ακόμη να υπερδιπλασιαστούν εάν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι παίξουν προς την κατεύθυνση μιας σκληρότερης προοπτικής για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρο της Wood Mackenzie Ltd., εταιρείας έρευνας για το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ