Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ρυθμίσεις χρεών: Ποιες προστατεύουν από τις κατασχέσεις - Οι 4 επιλογές των οφειλετών

χρέη εφορία

Προθεσμία 30 ημερών έχουν οι φορολογούμενοι με ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία είτε να αναβιώσουν την παλιά ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων είτε να ενταξουν τα χρέη τους στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι έχουν πάντα τη δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων ή ακομα και να κάνουν χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Οι οφειλέτες που θα γυρίσουν την πλάτη στις ρυθμίσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή κατασχέσεων καταθέσεων και πλειστηριασμούς ακινήτων. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι βρίσκονται «ανοικτοί» σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Ο εφιάλτης των κατασχέσεων απειλεί όσους χρωστούν πάνω από 500 ευρώ για διάστημα άνω των 90 ημερών. Παρά τις ειδοποιήσεις της Εφορίας για τακτοποίηση των οφειλών τους είτε με εφάπαξ καταβολή του ποσού είτε με την ένταξη στις ισχύουσες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή σε δόσεις κινδυνεύουν με κατάσχεση των τραπεζικών τους καταθέσεων ακόμα και αν αυτές προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλους είδους ασφαλιστικά βοηθήματα.

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι έχουν τις ακόλουθες δυνατότητες:

Πάγια ρύθμιση 24-48 δόσεων

Αφορά παλαιές και τρέχουσες οφειλές χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες. Τακτικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) ρυθμίζονται σε έως 24 έντοκες δόσεις.

►Διαβάστε και: Ξανά στην ανηφόρα ο πληθωρισμός των τροφίμων - Νέα αύξηση «φωτιά» τον Ιούνιο

Οσο αυξάνονται οι δόσεις τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 13-24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανεβαίνει στο 5,87%. Επίσης, σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,87% ετησίως μπορούν να ενταχθούν έκτακτες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα, τόκοι, προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν ύστερα από ελέγχους).

Νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν με αίτηση που θα υποβάλλουν έως 31 Ιουλίου 2023 οι φορολογούμενοι που την 1η Νοεμβρίου 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 36/72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36/72 δόσεων.

Αναβίωση 72 και 120 δόσεων

Οσοι έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να τις ξανακερδίσουν υποβάλλοντας αίτηση έως 31 Ιουλίου 2023 και πληρώνοντας δυο δόσεις. Στην περίπτωση που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους για να μπορέσουν να ενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

►Διαβάστε και: ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,2% φέτος και 3% το 2024 - Το μήνυμα Στουρνάρα για μεταρρυθμίσεις και κόκκινα δάνεια

Ενταξη οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο Εξωδικαστικός ίσως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος διευθέτησης για μία μόνο οφειλή, αφού προσφέρει λιγότερη ευελιξία στο «κούρεμα» των εξωλογιστικών τόκων, ενώ προϋποθέτει έξοδα από την πλευρά του φορολογούμενου.Ωστόσο για να μπορεί κάποιος να εισέλθει στην πλατφόρμα πρέπει να έχει χρέη τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Παράλληλα με την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ο οφειλέτης παρέχει άδεια για άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, τόσο του ιδίου όσο και της/του συζύγου, συμβίου και των εξαρτώμενων μελών, ανεξαρτήτως εάν έχουν συνυπογράψει με οποιαδήποτε ιδιότητα .

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ