Νέα
  • ΓΔ: 1456.2 +0.64%
  • Τζίρος: 77,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιο είναι το πιο ισχυρό διαβατήριο του κόσμου - Η θέση του ελληνικού

Για κατόχους γερμανικού διαβατηρίου η είσοδος στην Καμπότζη είναι αρκετά εύκολη υπόθεση. Έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν τουριστική βίζα διάρκειας 30 ημερών στην πρεσβεία της Καμπότζης στο Βερολίνο έναντι 40 ευρώ, εφόσον διαθέτουν διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον έξι μηνών κατά τη στιγμή εισόδου στην Καμπότζη. Ακόμη πιο εύκολη είναι η διαδικασία έκδοσης βίζας αμέσως μετά την προσγείωση στην ασιατική χώρα. 

Εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση για κατόχους διαβατηρίων Καμπότζης, οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν στη Γερμανία. Οφείλουν να προσκομίσουν επιστολή πρόσκλησης, πιστοποιητικό τράπεζας κίνησης λογαριασμού του τελευταίου εξαμήνου, αποδεικτικά στοιχεία για εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία, καθώς και διάφορα άλλα προσωπικά έγγραφα. Η αίτηση κοστίζει 80 ευρώ, με το αντίτιμο να πρέπει να καταβληθεί σε μετρητά. «Καλείσαι να απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων και αν θεωρήσουν ότι είσαι αξιόπιστος και πειστικός σου δίνουν βίζα», λέει στη DW ο Καμποτζιανός Αρούν, ο οποίος δεν θέλει να αποκαλύψει το επώνυμό του. Γιατί όμως τα διαβατήρια έχουν διαφορετική ισχύ; Ένας λόγος είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας, στην οποία εκδόθηκε το ταξιδιωτικό έγγραφο.

Η Henley & Partners, η κορυφαία παγκοσμίως συμβουλευτική εταιρεία ζητημάτων παραμονής και ιθαγένειας, καταρτίζει τακτικά από κοινού με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ κατάλογο με τα ισχυρότερα και ασθενέστερα διαβατήρια του κόσμου. Καταγράφουν τον αριθμό των προορισμών, στους οποίους οι κάτοχοι διαβατηρίων μπορούν να εισέλθουν με ή χωρίς βίζα.

Η Σιγκαπούρη διαθέτει το ισχυρότερο διαβατήριο 

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΙΑΤΑ, οι χώρες της ομάδας των G7, Ιαπωνία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Καναδάς, συγκαταλέγονται στα κράτη με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο. Υπενθυμίζουμε ότι οι G7 αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το διαβατήριο της Σιγκαπούρης αξιολογήθηκε ως ισχυρότερο, μιας και επιτρέπει την είσοδο χωρίς βίζα σε συνολικά 194 χώρες, στη δεύτερη θέση η Ιαπωνία, ακολουθεί στην τρίτη θέση η Γερμανία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση.

H εταιρία Henley & Partners σημειώνει ότι «οι χώρες ανοίγουν ευκολότερα τα σύνορα σε πολίτες από πλουσιότερες χώρες, επειδή προσδοκούν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη στο εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις». Αντίθετα αναφέρει ότι οι κάτοχοι διαβατηρίων από χώρες με «υψηλά επίπεδα φτώχειας και οικονομικής αστάθειας είναι πιθανό να παρατείνουν την παραμονή τους στην χώρα προορισμού, πέρα από τη διάρκεια της βίζας τους».

Ορισμένα διαβατήρια είναι περιζήτητα. Στο παρελθόν, κάποιες χώρες της ΕΕ έδιναν τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών να αγοράζουν διαβατήριά τους υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιούσαν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.

Η Μάλτα δίνει διαβατήρια με αντάλλαγμα επενδύσεις

Μετά από πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ωστόσο η πλειονότητα των εν λόγω χωρών εγκατέλειψαν αυτή την τακτική προσέλκυσης επενδύσεων.Την ίδια στιγμή όμως όλο και περισσότερες χώρες στην Εγγύς Ανατολή προσφέρουν προς πώληση διαβατήριά τους. Και δεν είναι οι μόνες.

Ο Ρόλαντ Παπ από την ΜΚΟ Διεθνή Διαφάνεια, λέει ότι η Μάλτα είναι πλέον το μόνο κράτος στην ΕΕ που εξακολουθεί να «εκδίδει διαβατήρια με αντάλλαγμα επενδύσεις». Τακτική που προκαλεί έντονες αντιδράσεις: «Πρέπει να αναλογιστούμε τι λέει η πώληση διαβατηρίων για τη δημοκρατία μας. Αν είσαι πλούσιος, μπορείς να αγοράσεις ορισμένα δικαιώματα, αλλά αν δεν έχεις η ζωή σου είναι δυσκολότερη», λέει ο Ρόλαντ Παπ και καταλήγει: «Οι άνθρωποι που θέλουν να αποκτήσουν μια ιθαγένεια με συμβατικά μέσα, όπως η πολιτογράφηση, πρέπει να περάσουν από μια πολύ περίπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία».

Πηγή: DW

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ