Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bloomberg: H Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική ελίτ!

Εγκωμιαστικά σχολιάζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε rating επενδυτικής βαθμίδας από τη Scope Ratingsτο Bloomberg.

Όπως γράφει το οικονομικό πρακτορείο, το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας αποκαταστάθηκε από την Scope Ratings, και αυτό αποτελεί της προόδου της στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, 13 χρόνια αφότου έγινε το πρώτο μέλος της ευρωζώνης που περικόπηκε στην κατηγορία «σκουπίδια».

Μείωση χρέους

Η απόφαση της Παρασκευής συμβάλλει στη χάραξη μιας... γραμμής στην κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010 και απαίτησε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης, ενώ τέθηκε τέθηκε υπό αμφισβήτηση η παραμονή της Ελλάδας στην 20μελή πλέον ευρωζών.

Ακολούθησε η ηχηρή επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια.

«Η σταθερή πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού, της άνω των δυνατοτήτων πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, του χαμηλού μέσου κόστους επιτοκίου του επικρατούντος χαρτοφυλακίου χρέους και της επίτευξης πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων‘ είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν στην αναβάθμιση, αναφέρει η Scope σε ανακοίνωσή της που αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο σε BBB- από BB+.

►Διαβάστε επίσης: Scope: Στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα με «ΒΒΒ-» - Ανάπτυξη 2,4% το 2023 και 1,6% το 2024

Αναφέρθηκε επίσης στη «διαρκή στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών προς την Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι «οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας παραμένουν υπό αμφισβήτηση», κυρίως λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους.

Η αναβάθμιση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν αγοράσει τα ομόλογα της χώρας σε χαμηλότερες αποδόσεις από εκείνες των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, όπως η Ιταλία, καθιστώντας τα τις καλύτερες επιδόσεις της ευρωζώνης φέτος. Αυτή είναι μια στροφή, αφού πολλοί κάηκαν στη μεγαλύτερη κρατική αναδιάρθρωση στην ιστορία.

Οι αξιολογήσεις του Scope δεν αναγνωρίζονται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση. Αλλά η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς η ΕΚΤ, που έχει έδρα τη Φρανκφούρτη, επανεξετάζει την επιλεξιμότητα της Scope.

Έρχονται κι άλλες αναβαθμίσεις

Οι αναλυτές αναμένουν ότι και άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Scope τους επόμενους μήνες, με τον κ.Μητσοτάκη να στοχεύει σε αναβαθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους. Πριν από την ανακοίνωση της Παρασκευής, ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information Inc. ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτικό επίπεδο.

Η κίνηση της Scope είναι «μια εξέλιξη που ενισχύει περαιτέρω τις προβλέψεις για αναβάθμιση μέχρι το τέλος του έτους και από τους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης», ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του το Σάββατο.

►Διαβάστε επίσης: DBRS: Το «κλειδί» για την επενδυτική βαθμίδα

Η DBRS Morningstar τόνισε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι μιας αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας, λέγοντας ότι επικεντρώνεται στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και στη δέσμευση της χώρας για δημοσιονομική εξυγίανση».

Και συνεχίζει το Bloomberg, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και τη μείωση του λόγου του χρέους προς την οικονομική παραγωγή κάτω από το 140% έως το 2027 από το υψηλό 206% το 2020, οι επενδυτές είχαν ήδη αρχίσει να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα.

Γ. Στουρνάρας: Τεράστια τα οφέλη

Τα οφέλη από την απόκτηση του επενδυτικού καθεστώτος θα είναι τεράστια και δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Μόνο ένα στα 10 αμοιβαία κεφάλαια μπορεί να επενδύσει σε μια δικαιοδοσία που αξιολογείται χαμηλότερα, δήλωσε τον περασμένο μήνα.

Άλλες υποσχέσεις του Μητσοτάκη για τη δεύτερη θητεία του περιλαμβάνουν τη μείωση της ανεργίας στο 8%, την ενίσχυση των εξαγωγών στο 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και την επιστροφή σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 2%-2,5% του ΑΕΠ ετησίως.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν περιορίσει σημαντικά τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν ενισχύσει ουσιαστικά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με τις πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που κινητοποιούν τις επενδύσεις και ενισχύουν την ανάκαμψη», στήριξαν επίσης τη δράση της Παρασκευής, ανέφερε το Scope.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ