Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Σπίτι μου»: 23.000 προεγκρίσεις και 8.000 εγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων

Πηγή: Eurokinissi

Σχετικά με την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου», η ΔΥΠΑ ενημερώνει ότι στο διάστημα από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου:

  • Υποβλήθηκαν συνολικά 39.587 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν ήδη αξιολογηθεί 34.420, δηλαδή σχεδόν 9 στις 10 (87%)
  • Από τις 34.420 αξιολογημένες αιτήσεις έλαβαν προέγκριση 23.393, δηλαδή σχεδόν 7 στις 10 (68%), ενώ οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις
  • Από τις 23.393 προεγκρίσεις έχουν εγκριθεί 7.976 δάνεια, δηλαδή πάνω από 1 στις 3 (34%), καθώς έχει βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης 105.584€
  • Συνολικά, οι εγκρίσεις έχουν δεσμεύσει 631.604.489€ που αντιστοιχεί στο 84% του συνολικού προϋπολογισμού των 750.000.000€ της ΔΥΠΑ για το πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

HDB: Καλύφθηκε το 85% του προγράμματος

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης, για διπλασιασμό του προϋπολογισμού του Προγράμματος «Σπίτι Μου» και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα HDB, ολοκλήρωσε με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες, μέσα σε λίγες ώρες και νωρίτερα από ημερομηνίες-στόχους, τους απαραίτητους ελέγχους, δεσμεύοντας προς το τραπεζικό σύστημα επιπλέον €275 εκατ.

Με τον τρόπο αυτό, το ποσό των υπαγωγών ενεργών αιτήσεων για το Πρόγραμμα που διαχειρίζεται για τη Δ.ΥΠ.Α. η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα HDB, ανέρχεται στα €650 εκατ. καλύπτοντας ήδη το 85% του προϋπολογισμού της Δ.ΥΠ.Α. που πλέον ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της HDB, το ποσό της δέσμευσης αφορά σε 8.000 στεγαστικά δάνεια, με το μέσο όρο εγκεκριμένης χρηματοδότησης να ανέρχεται σε περίπου €105.000.

Το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» έχει συνολικό προϋπολογισμό €1 δισ. και στοχεύει στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών νέων, ηλικίας από 25 έως και 39 ετών.

Το 75% κάθε δανείου χορηγείται άτοκα (επιδοτείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – ΔΥΠΑ με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB), ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τα συνεργαζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα πλήρους επιδότησης επιτοκίου σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Οι σχετικές αιτήσεις έχουν ήδη προωθηθεί στις εμπορικές τράπεζες. Οι υπαγωγές αιτήσεων συνεχίζονται μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων (απομένουν περίπου €100 εκατ.)

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της HDB Αθηνά Χατζηπέτρου δήλωσε σχετικά:

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB ανταποκρίθηκε για μία ακόμη φορά, με ταχύτητα, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία, σ’ ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικής ευαισθησίας που εξήγγειλε και υλοποιεί η κυβέρνηση.

Με το Συγχρηματοδοτούμενο Στεγαστικό Πρόγραμμα «Σπίτι Μου», η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα HDB συμβάλλει καθοριστικά στην πιστωτική επέκταση, προσφέροντας επαρκείς εξασφαλίσεις στο τραπεζικό σύστημα και -το σημαντικότερο- άμεση πρόσβαση με χαμηλότερο κόστος χρήματος στους δανειολήπτες, στη συγκεκριμένη περίπτωση στους νέους με χαμηλά εισοδήματα.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα HDB, τα τελευταία χρόνια, έχει καθιερωθεί στην θέση που της αρμόζει στον οικονομικό προγραμματισμό της Πολιτείας.

Δεν είναι τυχαίο που τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και αναπτυσσόμενες οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνεισφορά των αναπτυξιακών τραπεζών σε βάθος χρόνου είναι καίρια και ιδιαίτερα αποτελεσματική…»

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ