Νέα
 • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
 • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΠΟ: Με 2 εκατ. ευρώ επιχορηγούνται 91 θέατρα (Λίστα)

Επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από πρόσκληση μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟ, στις 7 Φεβρουαρίου 2023, για επιχορήγηση ή/και παροχή αιγίδας Επαγγελματικών Σχημάτων Θεάτρου με σκοπό την υλοποίηση Θεατρικών Παραγωγών, Φεστιβάλ, Περιοδειών και Εκδηλώσεων Θεάτρου. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟΑ υποβλήθηκαν συνολικά 219 προτάσεις από φορείς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάτρου.

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου αποτελούμενη από τους:

 1. Δρ. Άννα Σταυρακοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ),
 2. Δρ. Αμαλία Κοντογιάννη (Δρα Θεατρολογίας / Προϊσταμένη του Τμήματος Καλλιτεχνικού Έργου και Δραματολογίου του ΚΘΒΕ),
 3. Νίκο Ορφανό (Ηθοποιό, Σκηνοθέτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης),
 4. Γαβριέλλα – Πηνελόπη Τριανταφύλλη (Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος),
 5. Έλενα Πέγκα (Συγγραφέα, σκηνοθέτη),
 6. Τώνη Λυκουρέση (Σκηνοθέτη),
 7. Σοφία Παντουβάκη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενδυματολογίας, Aalto University και Σκηνογράφο),
 8. Μάριο Κωστάκη, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ

γνωμοδότησε θετικά υπέρ της επιχορήγησης και παραχώρησης αιγίδας κατά περίπτωση σε 91 φορείς.

Οι πίνακες με τα ποσά επιχορήγησης ή/και παροχή αιγίδας εδώ.

Η απόφαση της επιτροπής

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία αποτελείται από τους Άννα Σταυρακοπούλου, Πρόεδρο (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ), Αμαλία Κοντογιάννη, Αντιπρόεδρο (Δρ Θεατρολογίας/ Προϊσταμένη του Τμήματος Καλλιτεχνικού Έργου και Δραματολογίου του ΚΘΒΕ) και τα μέλη Νικόλαο Ορφανό (Ηθοποιό, Σκηνοθέτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης), Γαβριέλλα-Πηνελόπη Τριανταφύλλη (Διευθύντρια Προγραμματισμού και Παραγωγής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), Ελένη (Έλενα) Πέγκα (Συγγραφέα, Σκηνοθέτη), Αντώνιο (Τώνη) Λυκουρέση (Σκηνοθέτη) και Σοφία Παντουβάκη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενδυματολογίας, Aalto University και Σκηνογράφο) ως αρμόδια για τις Επιχορηγήσεις των Επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων του Ελεύθερου Θεάτρου, καταθέτει σήμερα, την 18η Ιουλίου 2023, την πρότασή της σύμφωνα με την από 7 Φεβρουαρίου 2023 δημοσιευθείσα προκήρυξη του ΥΠΠΟ για το έτος 2023-2024.

Κατατέθηκαν συνολικά 219 εμπρόθεσμες προτάσεις, συμπεριλαμβανόμενων των Θεατρικών Παραγωγών, των Θεατρικών Εκδηλώσεων, των Θεατρικών Φεστιβάλ και των Περιοδειών. Το ποσό που η Επιτροπή είχε στη διάθεσή της για όλα τα ανωτέρω ανέρχεται στο ύψος των 2.000.000 ευρώ.

Η Επιτροπή μελέτησε με προσοχή και αίσθημα ευθύνης μόνο τις προτάσεις που πληρούσαν όλες τις τυπικές προϋποθέσεις της προκήρυξης και προέκρινε τελικά 91 από αυτές. Τα προτεινόμενα προς επιχορήγηση ποσά δεν στοχεύουν να καλύψουν το συνολικό κόστος κάθε παραγωγής, αλλά τη μερική στήριξη των παραγωγών, με προτεραιότητα στην όσο το δυνατόν ικανοποιητικότερη διασφάλιση όσων καλλιτεχνών συμμετέχουν σε αυτές.

Περαιτέρω, δεν προκρίθηκαν σχήματα με ελλείψεις και ασάφειες στη διατύπωση των προτάσεων, μη τεκμηριωμένους προϋπολογισμούς και φανερές ανισότητες στην κατανομή των αμοιβών.

Ως προς αυτό, η Επιτροπή κατόπιν συζήτησης μεταξύ των μελών της αποφάσισε:

 • Να ενισχύσει διάφορες κατηγορίες προτεινόμενων δράσεων, ως προς τη θεματική (ελληνικό θέατρο -και ειδικά η σύγχρονη δημιουργία-, ξένο ρεπερτόριο, κλασικά και σύγχρονα έργα) και τον τύπο θεατρικής παράστασης (θέατρο πρόζας, devised, ομαδική δημιουργία κλπ.) ώστε να υπάρχει στο πλαίσιο της επιχορήγησης, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση των σύγχρονων θεατρικών τάσεων.
 • Να σημειώσει ως σημαντικό κριτήριο στην εισήγησή της τη συστηματική παρουσία κάποιων καλλιτεχνών στη θεατρική ζωή της χώρας, ενώ, ταυτόχρονα, να ενισχύσει τις εμπεριστατωμένες προτάσεις νεότερων δημιουργών και ομάδων.

Όσον αφορά την ποιότητα των αιτήσεων προς επιχορήγηση, η Επιτροπή νιώθει την ανάγκη να επισημάνει σοβαρές προχειρότητες και ελλείψεις, τόσο ως προς το κατατεθειμένο καλλιτεχνικό όραμα, όσο και ως προς την προτεινόμενη εκτέλεση μιας μεγάλης μερίδας προτάσεων. Η Επιτροπή θα επιθυμούσε οι προτάσεις, εκτός της περιγραφής ή περίληψης του προτεινόμενου έργου, να εστιάζουν σε μια πιο σαφή και ξεκάθαρη αποτύπωση και τεκμηρίωση του οράματος της σκηνικής πραγμάτωσης των προτεινόμενων παραγωγών με την παράλληλη αντιστοίχισή του στις δαπάνες του προϋπολογισμού, για την ουσιαστικότερη και πληρέστερη αξιολόγησή τους. Τέλος, η Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ για τον εξονυχιστικό έλεγχο των προτάσεων ως προς όλα τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να κατατεθούν σύμφωνα με την προκήρυξη· ο αποκλεισμός ικανού αριθμού προτάσεων λόγω ελλείψεων ή/και νομικών κωλυμάτων διευκόλυνε ουσιαστικά τη δουλειά της Επιτροπής.

Τα μέλη της Επιτροπής απευθύνουν και από αυτή τη θέση τις ευχαριστίες τους προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την εμπιστοσύνη στην κρίση τους. Ευχαριστούν επίσης θερμά τον τέως Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, τον Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού Μάριο Κωστάκη, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, την Προϊσταμένη Τμήματος Θεάτρου και Χορού Ιωάννα Ζωντανού, καθώς και τη Γραμματέα της Επιτροπής Χριστίνα Βενιζέλου και τον αναπληρωτή της Αντώνιο Μπαστούνη για την αμέριστη βοήθειά τους στο έργο της Επιτροπής. Εκφράζουν επίσης την ευχή για την ουσιαστική στήριξη του τομέα του θεάτρου κατά το μέγιστο δυνατό στο μέλλον.

Τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν πολύ σημαντικό να γίνει στο μέλλον στοχευμένη υποστήριξη προς τους θιάσους και τους καλλιτέχνες και προτείνουν θερμά προς το ΥΠΠΟ, για την επόμενη χρονιά, πέρα από τη διοργάνωση της ενημερωτικής ημερίδας για την κατάθεση προτάσεων, να πραγματοποιηθεί και διοργάνωση σεμιναρίων προετοιμασίας προτάσεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ