Νέα
  • ΓΔ: 864.44 +0.73%
  • Τζίρος: 28,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μπάφετ: Οι επενδυτές ομολόγων αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον

Γουόρεν Μπάφετ
Πηγή: APImages

Προειδοποίηση ότι οι επενδυτές ομολόγων παγκοσμίως «αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον», απηύθυνε ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Γουόρεν Μπάφετ, με την ετήσια επιστολή προς τους μετόχους της εταιρείας του Berkshire Hathaway.

«Τα ομόλογα δεν είναι το μέρος που πρέπει να είσαι αυτές τις ημέρες», έγραψε ο Μπάφετ, σύμφωνα με δημοσίευμα του yahoo.finance.

Η προειδοποίηση του μεγαλοεπενδυτή σημειώνεται σε μία περίοδο σημαντικής αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα έτος.

Ο Μπάφετ εστίασε την προειδοποίησή του και στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούσαν επί 40 χρόνια και ότι σήμερα σε κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία και την Ιαπωνία, είναι αρνητικές.

«Μπορείτε να πιστέψετε ότι το εισόδημα που κέρδιζε κάποιος πρόσφατα από ένα 10ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου – η απόδοση του οποίου ήταν 0,93% στο τέλος του έτους – έχει μειωθεί 94% καθώς τον Σεπτέμβριο του 1981 η απόδοση του ομολόγου ήταν 15,8%;», έγραψε στην επιστολή του, προσθέτοντας: «Σε ορισμένες μεγάλες και σημαντικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία – οι επενδυτές έχουν αρνητική απόδοση από κρατικά ομόλογα ύψους τρισ. δολαρίων. Οι επενδυτές σε τίτλους σταθερού εισοδήματος παγκοσμίως – είτε συνταξιοδοτικά ταμεία είτε ασφαλιστικές εταιρείες ή συνταξιούχοι – αντιμετωπίζουν ένα ζοφερό μέλλον».  

Ανοδος των αποδόσεων στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στις ΗΠΑ μεταφέρθηκε πολύ γρήγορα και στην Ευρώπη, με τις αποδόσεις όλων των κρατικών ομολόγων να σημειώνουν σημαντική άνοδο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρωζώνη, αυξήθηκε έως το -0,287% το βράδυ της Παρσσκευής, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο - κατά 24 μονάδες βάσης - από τον Ιανουάριο του 2018. Οι αποδόσεις των γαλλικών και των αυστριακών ομολόγων πέρασαν χθες σε θετικό έδαφος, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο.

Μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, το οποίο εκτινάχθηκε στο 1,10% από 0,57% που ήταν πριν από λίγες εβδομάδες. 

Στουρνάρας: Να αυξήσει τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ

H αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων είναι αδικαιολόγητη και θα ήταν ενδεδειγμένο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τον ρυθμό των αγορών τίτλων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της λόγω της πανδημίας (PEPP), δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει μία αδικαιολόγητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, επομένως θα ήταν ίσως ενδεδειγμένο η ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών στο πλαίσιο του PEPP για να διασφαλίσει ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει ουσιαστική δικαιολογία για μία αύξηση στις ονομαστικές αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων», πρόσθεσε.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Insider

Με την εγγραφή σας μπορείτε να λαμβάνετε ειδήσεις σχετικά με την έκτακτη επικαιρότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ