Νέα
  • ΓΔ: 1477.22 +0.25%
  • Τζίρος: 273,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια στα τρόφιμα: Η επιδείνωση της κατάστασης φέρνει πιο κοντά τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων

Κάθε άλλο παρά ευφορία έφεραν τα μηνύματα από την Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα. Και αυτό διότι μπορεί ναι μεν να υπήρξε μικρή έστω αποκλιμάκωση του Δείκτη, ωστόσο στην αχίλλειο πτέρνα που είναι η ακρίβεια στα τρόφιμα, ο σχετικός δείκτης κινήθηκε για έναν ακόμη μήνα ανοδικά και αυτό κόντρα στην γενικότερη εικόνα στην Ευρώπη, όπου η τάση που διαμορφώθηκε για τον Αύγουστο ήταν τάση αποκλιμάκωσης σε μονοψήφια επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή, λίγες ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, δημιουργούν νέα δεδομένα και φέρνουν ακόμη πιο κοντά την ύπαρξη νέου πρόσθετου πακέτου μέτρων στα ήδη υπάρχοντα που έχουν δρομολογηθεί.

Αναλυτές σημειώνουν πάντως πως η εξέλιξη αυτή είναι αναμφίβολα δυσμενής στην γενικότερη προσπάθεια ελέγχου των τιμών και ανάπτυξης της οικονομίας. Θεωρούν μάλιστα ότι με βάση τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ, την επόμενη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου – παραμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ – η εικόνα θα είναι δυσμενέστερη αυτής του Ιουλίου σε μία σειρά από βασικά αγαθά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Eurostat, παρουσίασε νέα άνοδο και διαμορφώθηκε στο 12,9% από 12,5% τον Ιούλιο.

Αμετάβλητος ο δομικός πληθωρισμός 

Στο μεταξύ αμετάβλητος παρέμεινε ο εν Ελλάδι δομικός πληθωρισμός με το 5,4% του Ιουλίου να διατηρείται και τον Αύγουστο, όταν τον Ιούνιο είχε καταγραφεί στο 4,8%.

Για το ίδιο διάστημα, μάλιστα, οι τιμές στην Ευρωζώνη εξαιρουμένων ενέργειας, καπνού, αλκοόλ και τροφίμων γνώρισαν μικρή επιβράδυνση στο 5,3% από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά την ενέργεια, συνέχισε την «βουτιά» στις τιμές αν και μικρότερο ρυθμό τον Αύγουστο, καθώς μειώθηκαν κατά 17,3% από 20,4% τον Ιούλιο. Η επιβράδυνση του γενικού δείκτη αντανακλάται και στα βιομηχανικά αγαθά όπου η άνοδος καταγράφηκε στο 6,5% από 6,6%.

Επίσης να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι είμαστε στο μέσο της τουριστικής περιόδου, οι τιμές των υπηρεσιών παρέμειναν στάσιμες στο 4,2%.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Μόνο το Βέλγιο με 2,4%, η Ισπανία με 2,4% και η Κύπρος με 3% καταγράφουν καλύτερη εικόνα, ενώ στην ίδια θέση με την Ελλάδα, βρίσκονται η Ολλανδία και η Φινλανδία επίσης με 3,4%.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί, πως οι αυξημένες τιμές αντανακλούνται και στα δεδομένα από την λιανική εμπορική αγορά, καθώς όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη, υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία στην μείωση του τζίρου σε σχέση με τον όγκο. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο ο τζίρος μειώθηκε κατά 1% ενώ ο όγκος των προϊόντων που πουλήθηκαν μειώθηκε κατά 7,6%, με την «ψαλίδα» αυτή να συνιστά την άνοδο των τιμών.

Τέλος να σημειωθεί ότι στην Ευρωζώνη δεν μεταβλήθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών, όπως καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat, καθώς παρέμεινε στο 5,3% τον Αύγουστο του 2023, όσο και τον Ιούλιο. Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό, στο 9,8%, έναντι 10,8% τον Ιούλιο, ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες στο 5,5%, έναντι 5,6% τον Ιούλιο, μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 4,8%, έναντι 5,0% τον Ιούλιο και την και ενέργεια στο - 3,3%, έναντι - 6,1% τον Ιούλιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ