Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Οριακή αύξηση του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο - Την τρίτη υψηλότερη ανάπτυξη η Ελλάδα

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

H οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε οριακά μόνο στο β’ τρίμηνο, με την Eurostat να αναθεωρεί προς τα κάτω την προηγούμενη εκτίμησή της καθώς

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της περιοχής αυξήθηκε κατά μόλις 0,1% σε σχέση με το α’ τρίμηνο έναντι αύξησης 0,3% στην πρώτη εκτίμηση, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε 0,5% έναντι αύξησης 0,6%, αντίστοιχα.

Παράλληλα, τα στοιχεία για το α’ τρίμηνο αναθεωρήθηκαν ανοδικά και έτσι το ΑΕΠ εμφανίζεται αυξημένο σε τριμηνιαία βάση κατά 0,1% από στάσιμο που εμφανιζόταν προηγουμένως.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είχε την τρίτη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ, με +1,3%, μετά τη Λιθουανία (+2,9%) και τη Σλοβενία (+1,4%). Τις μεγαλύτερες μειώσεις κατέγραψαν η Πολωνία (-2,2%), η Σουηδία (-0,8%) και η Αυστρία (0,7%).

Βαρύς ήταν ο αντίκτυπος στο σύνολο της Ευρωζώνης από τις επιδόσεις της Γερμανίας (0%) και της Ιταλίας (-0,4%).

Σε ετήσια βάση, η Ελλάδα είχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό (+2,7%) μαζί με τη Ρουμανία, ενώ στην πρώτη θέση ήταν η Μάλτα (+3,9%).

Eurostat, ΑΕΠ, 7-9-2023

Στάσιμη η κατανάλωση στην Ευρωζώνη

Η κατανάλωση των νοικοκυριών της Ευρωζώνης έμεινε στάσιμη στο β’ τρίμηνο, υποδηλώνοντας ότι οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων και ο πληθωρισμός συνεχίζουν να συμπιέζουν την αγοραστική δύναμή τους.

Το μεγαλύτερο βαρίδι αποτέλεσαν οι εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν σε ετήσια βάση μετά τη στασιμότητά τους στο α’ τρίμηνο.

Μετά τις αρνητικές έρευνες συγκυρίας - όπως είναι οι δείκτες υπεύθυνων προμηθειών (PMI) – στο τελευταίο δίμηνο, αναλυτές προειδοποιούν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανό να μείνει στάσιμη ή και να συρρικνωθεί στα επόμενα τρίμηνα.

Τα στοιχεία PMI υποδηλώνουν ότι το ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί 0,5% στο γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με σημείωμα της Pantheon Macroeconomics.

Για το σύνολο του 2023, η ΕΚΤ ανέμενε τον Ιούνιο ανάπτυξη 0,9% της οικονομίας, αν και η πρόβλεψη αυτή μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα κάτω την ερχόμενη Πέμπτη, όταν θα παρουσιαστούν οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ