Νέα
  • ΓΔ: 897.22 +0.39%
  • Τζίρος: 8,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Υψηλό τριετίας για τον δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας

Βιομηχανία / Πηγή: AP
Βιομηχανία / Πηγή: AP

Με τον υψηλότερο ρυθμό τριετίας αυξήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καθώς ενισχύθηκε η ζήτηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της IHS Markit. 

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα, τον οποίο καταρτίζει η IHS Markit, εκτινάχθηκε στις 57,9 μονάδες από 54,8 τον Ιανουάριο, πάνω από την αρχική εκτίμηση για 57,7 μονάδες, και αποτελεί μια από τις υψηλότερες τιμές στην 20ετή ιστορία του δείκτη.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή και θεωρείται καλός οδηγός για την πορεία της οικονομίας σκαρφάλωσε στις 57,6 μονάδες από τις 54,6, πολύ πάνωαπό το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Η μεταποίηση εμφανίζεται ως ένα ολοένα και πιο θετικό στοιχείο για την οικονομία της Ευρωζώνης φέτος», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Η ισχυρή μεταποιητική επέκταση βοηθά ξεκάθαρα να αντισταθμιστεί η συνεχιζόμενη αδυναμία λόγω του κορονοϊού σε πολλούς κλάδους που έχουν άμεση επαφή με τους καταναλωτές, ελαφρύνοντας τον αντίκτυπο από τα πρόσφατα μέτρα του lockdown σε πολλές χώρες και βοηθώντας να περιοριστεί ο συνολικός ρυθμός οικονομικής συρρίκνωσης».

Η αλματώδης ζήτηση για μεταποιητικά προϊόντα είχε ως αποτέλεσμα τα εργοστάσια να αυξήσουν τα επίπεδα απασχολουμένων για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Ωστόσο, τα μέτρα του lockdown διατάραξαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα εργοστάσια πασχίζουν να προμηθευτούν πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι χρόνοι παράδοσης.

«Το άλμα ανάπτυξης έχει φέρει τα δικά του προβλήματα, ωστόσο, με τη ζήτηση για υλικά να μην ικανοποιείται ακόμα από την τροφοδοσία. Υπάρχουν πολλές αναφορές για καθυστερήσεις στις αποστολές και ελλείψεις υλικών και έχουν οδηγήσει σε σχεδόν ρεκόρ καθυστερήσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Αυτές οι ελλείψεις επέτρεψαν στους προμηθευτές να αυξήσουν τις τιμές τους με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν μία δεκαετία. Ο δείκτης τιμών πρώτων υλών αυξήθηκε στις 73,9 από τις 68,3 μονάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ