Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Πατέλης: Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ειδικό τέλος για φυσικές καταστροφές - Επιβεβαίωση της «Η»

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, επιβεβαίωσε το σημερινό δημοσίευμα της «Ημερησίας» για την καθιέρωση ειδικού τέλους για τις φυσικές καταστροφές με στόχο να συμβάλει στους πόρους που θα χρειασθούν για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Διαβάστε επίσης:  Ειδικό τέλος για φυσικές καταστροφές εξετάζει η κυβέρνηση – Πού αναζητούνται χρήματα για την αντιμετώπιση των ζημιών

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο κ. Πατέλης είπε ότι το τέλος θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ και ότι θα είναι «δίκαια κατανεμημένο», ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι να υπάρχει κάθε χρόνο αυξημένο αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές στον προϋπολογισμό.

Επιβεβαίωσε, επίσης, ο κ. Πατέλης ότι έχουν επανέλθει οι σκέψεις για την υποχρεωτική ασφάλιση από τους κινδύνους φυσικών καταστροφών.

«Εδώ θα υπάρξει ένα τέλος υπέρ αυτού του ταμείου και θα μου επιτρέψετε να ακούσουμε τον πρωθυπουργό το Σάββατο. Πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά μας και να δούμε και το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι και η λύση στο πρόβλημα, οι υποδομές κοστίζουν, όμως, έχει και μια διάσταση δικαιοσύνης και η υποχρεωτικότητα, μπορεί να οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος ασφάλισης», είπε χαρακτηριστικά.

Εμφαση στη διατήρηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας

Επισήμανε πως η προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και σημείωσε ότι το κόστος για τις συνέπειες της κακοκαιρίας χωρίζεται σε τρία σκέλη, πρώτον την κρατική αρωγή που θα ανακοινωθεί αφού γίνουν οι αιτήσεις των πληγέντων, δεύτερον την αποκατάσταση των υποδομών και τρίτον τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστεί η περιοχή και στο μέλλον.

Αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης και θωράκισης είπε πως από την Ευρώπη προέρχεται το μεγαλύτερο ποσό και στο πλαίσιο αυτό έγινε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κομισιόν την περασμένη Τρίτη. Τα έργα αποκατάστασης σημείωσε ότι θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ο κ. Πατέλης έδωσε έμφαση στη διάσταση των αγορών και της δημοσιονομικής αξιοπιστίας. Ανέφερε πως η κτήση της επενδυτικής βαθμίδας ήταν μεγάλος στόχος αλλά συνδέεται και με υποχρεώσεις και με τη σφραγίδα της αξιοπιστίας. Για αυτό είπε και δε θα αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2023 και το 2024. Περιέγραψε τα θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας όπως αποτυπώνονται στο οικονομικό κλίμα, στην ανεργία και σε άλλους δείκτες και πρόσθεσε πως πρέπει να συνεχίσουμε τη συνετή οικονομική πολιτική.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ