Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει την αρχιτεκτονική αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές

πλημμύρες Θεσσαλία
Πηγή: eurokinissi

Οι φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμοί και πυρκαγιές), είναι όλο και πιο συχνές στην Ελλάδα και γενικά στον πλανήτη, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι προ των πυλών, αλλά είναι εδώ και ήρθε για να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και όπως αναφέρουν οι επιστήμονες τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν θα είναι σπάνια και το κυριότερο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες περιοχές θα βρεθούν την … επόμενη ημέρα στο στόχαστρο της φύσης.

Στην κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επόμενη ημέρα και αυτό διότι το δημόσιο και ο κρατικός κορβανάς δεν μπορεί εσαεί να σηκώνει το κόστος των επανορθώσεων, αφού συνήθως είναι πολύ υψηλό και οι ευρωπαϊκές δεν συνεισφέρουν σε τέτοιο ποσοστό, ώστε να δίνουν ουσιαστική λύση.

Έτσι λοιπόν αλλάζει η όλη αρχιτεκτονική για το πλαίσιο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Μία από αυτές που προκρίνεται είναι η ενίσχυση του Ταμείου που χρηματοδοτεί τις ζημιές από φυσικές καταστροφές. Πληροφορίες θέλουν την θέσπιση ενός «πράσινου τέλους» που θα επωμίζονται οι επιχειρήσεις και όχι οι πολίτες και στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας «κουμπαράς» ο οποίος και θα χρηματοδοτεί μελλοντικά αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το μέτρο δεν θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων. Είναι πιθανό το περιβαλλοντικό αυτό τέλος, είτε να πάρουν πάνω τους επιχειρήσεων από ένα ύψος τζίρου και πάνω, είτε να είναι ένα μικρό ποσοστό επί των κερδών. Δεν αποκλείεται να υπάρχει μία καλύτερη φορολογική μεταχείριση για τις επιχειρήσεις εκείνες που συνεισφέρουν εθελοντικά σε αυτόν τον «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί.

Επίσης εξετάζεται, δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, η υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών, έναντι ζημιών από φυσικές καταστροφές. Θεωρείται ότι δεν είναι τεράστιο έξοδο για το κάθε νοικοκυριό και παράλληλα θα υπάρχει μία ασφάλεια και για τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού δεν θα καλείται να βάζει το χέρι γερά στην τσέπη κάθε φορά που θα υπάρχει ένα ανάλογο φαινόμενο (φωτιά, σεισμός, πλημμύρα κ.λπ.).

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και σήμερα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Όπως τόνισε ο τελευταίος θα υπάρξει ένα τέλος για την αύξηση των πόρων φυσικών καταστροφών δίκαια κατανεμημένο, προσθέτοντας ότι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel: Ειδικό τέλος για φυσικές καταστροφές εξετάζει η κυβέρνηση – Πού αναζητούνται χρήματα για την αντιμετώπιση των ζημιών

Αλ. Πατέλης: Θα αυξηθεί το αποθεματικό 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «θα υπάρξει μια αύξηση του αποθεματικού του ποσού που διαθέτει κάθε χρόνο το κράτος για φυσικές καταστροφές. Εδώ θα υπάρξει ένα τέλος υπέρ αυτού του ταμείου και θα μου επιτρέψετε να ακούσουμε τον πρωθυπουργό το Σάββατο. Πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά μας και να δούμε και το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι και η λύση στο πρόβλημα, οι υποδομές κοστίζουν όμως έχει και μια διάσταση δικαιοσύνης και η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος ασφάλισης», είπε χαρακτηριστικά.

Η προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, η προστασία τους και η κρατική αρωγή, τόνισε Αλ. Πατέλης και σημείωσε ότι το κόστος για τις συνέπειες της κακοκαιρίας χωρίζεται σε τρία σκέλη, πρώτον την κρατική αρωγή που θα ανακοινωθεί αφού γίνουν οι αιτήσεις των πληγέντων, δεύτερον την αποκατάσταση των υποδομών και τρίτον τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστεί η περιοχή και στο μέλλον.

Εξήγησε ότι οι πηγές που θα βρει η κυβέρνηση τα χρήματα είναι η Ευρώπη, από όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο ποσό και στο πλαίσιο αυτό έγινε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κομισιόν την περασμένη Τρίτη, οι εθνικοί πόροι μέσω του προϋπολογισμού, που ανακοίνωσε ο κ Χατζηδάκης, ενώ θα υπάρξει αύξηση του αποθεματικού ποσού που δαπανάται κάθε χρόνο για τις φυσικές καταστροφές.

Αναφερόμενος στις δαπάνες για την κακοκαιρία Ντάνιελ, σημείωσε ότι θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια γιατί κάποια έργα θα χρειαστούν κάποια χρόνια ώστε να ολοκληρωθούν.

Ο Αλ. Πατέλης τόνισε ότι παράλληλα υπάρχει και η διάσταση των αγορών και της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, ενώ σημείωσε επίσης ότι «κερδίσαμε την επενδυτική βαθμίδα που ήταν μεγάλος στόχος. Πρόσθεσε ότι η επενδυτική βαθμίδα φέρνει και υποχρεώσεις και τη σφραγίδα της αξιοπιστίας καθώς όταν ένας επενδυτής βλέπει την Ελλάδα πρέπει να σκέφτεται ότι είναι μια αξιόπιστη χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε δε θα αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2023 και το 2024, καθώς όπως είπε, θα ήταν κρίμα να χάσουμε την αξιοπιστία μας τόσο γρήγορα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ