Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο θέρμανσης: Δυσοίωνες προβλέψεις με την τιμή να διαμορφώνεται πάνω από 1,55 ευρώ το λίτρο – Γιατί δεν επιδοτείται στην αντλία

Mε τους διεθνείς αναλυτές να προβλέπουν ότι το πετρέλαιο οδεύει προς τα 100 δολάρια το βαρέλι,  ένα ισχυρό ράλι που μπορεί να ασκήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις,οι καταναλωτές θα πρεπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να ζεσταθούν τον φετινό χειμώνα.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται την 15η Οκτωβρίου  συμφωνα με τους πρατηριούχους με τιμή -σοκ με βάση  τα σημερινά δεδομένα, καθώς θα κυμανθεί   στο 1,55 με 1,57 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα.

Στα νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές, η τιμή διάθεσης θα είναι ακόμα υψηλότερη. Την περσινή χρονιά η τιμή διάθεσης ξεκίνησε  στο 1,41ευρώ αλλά υπήρξε επιδότηση στην αντλία κατά 20 λεπτά το λίτρο με αποτέλεσμα να πέσει σημαντικά η τιμή προς όφελος των καταναλωτών.

Το οικονομικό επιτελείο έχει αποκλείσει κάθε ενδεχομενο επιδοτησης στην αντλία διαμηνύοντας ότι τα «οριζόντια μέτρα έχουν τελειώσει» και μόνο παράθυρο αισιοδοξίας μπορεί να ανοίξει από παρέμβαση των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας.

Σημειώνεται ότι περυσι τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας ειχαν  προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις  στη διάθεση  του πετρελαίου θέρμανσης.

►Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Ολες οι αλλαγές στις αγοραπωλησίες και τη βραχυχρόνια μίσθωση

Γιατί δεν επιδοτούμε την αντλία

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξηγώντας γιατί δεν επιδοτείται φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης στην αντλία υποστηρίζει ότι  « Πρακτικά η τιμή έναρξης πέρυσι, μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία και τις επιπλέον εκπτώσεις από την αγορά, διαμορφώθηκε κοντά στα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί εφέτος χωρίς τις επιδοτήσεις αυτές.

Συνεπώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το επίδομα θέρμανσης με βελτιωμένα κριτήρια καταβολής για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση για περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων επιλέγει στον προϋπολογισμό του 2024 την προώθηση άλλων κοινωνικών πρωτοβουλιών (αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αύξηση αναπηρικών επιδομάτων, επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, κ.λπ.).

Το κόστος υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ (έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024).

►Διαβάστε επίσης: Eλεγκτικό σαφάρι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Βαριά πρόστιμα στις πλατφόρμες

Πώς θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

Με το περσινό μοντέλο και με αλλαγή όπως η αύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο θα αυξηθεί για οικογένειες με παιδιά καθώς η προσαύξηση θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί από 3.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ