Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σοκ στην αντλία: Εκτροχιάστηκε η τιμή της βενζίνης σε όλη την Ελλάδα - Πού αγγίζει τα 2,3 ευρώ

Πηγή: Eurokinissi

Ξέφρενο ράλι καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων σε όλους τους νομούς της Ελλάδας, όπου η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει παντού τα δύο ευρώ/λίτρο, ενώ  τα νοικοκυριά εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη τους απέναντι στην ακρίβεια. Την ίδια ώρα, το Brent διαπραγματεύεται κοντά στα 92 δολάρια/βαρέλι και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια/βαρέλι.

Το κλίμα επιβαρύνει και η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ. Σήμερα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,16% και διαμορφώνεται στα 1,0650 δολάρια. Και όλα αυτά, μόλις λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τους πρατηριούχους να προβλέπουν ότι θα φθάσει στο 1,55 με 1,57 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης και το Παρατηρητήριο Τιμών σε κανέναν νομό της χώρας η μέση τιμή δεν είναι κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο, με τις Κυκλάδες να είναι για ακόμη μία φορά πρωταθλήτριες στην ακρίβεια, καθώς η μέση τιμή στην αμόλυβδη ήταν 2,280 ευρώ/λίτρο!

Ενδεικτική είναι η σύγκριση των χθεσινών μέσων τιμών (20 Σεπτερμβρίου) στα καύσιμα με έναν και δύο μήνες πριν.

Στις 20 Σεπτεμβρίου η μέση τιμή βενζίνης ήταν 2,043 ευρώ/λίτρο, όταν έναν μήνα πριν ήταν στα 1,987 ευρώ/λίτρο και τον Ιούλιο 1,888 ευρώ/λίτρο.

 

Τιμές-σοκ για το πετρέλαιο θέρμανσης

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται την 15η Οκτωβρίου συμφωνα με τους πρατηριούχους με τιμή -σοκ με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς θα κυμανθεί στο 1,55 με 1,57 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα.

Στα νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές, η τιμή διάθεσης θα είναι ακόμα υψηλότερη. Την περσινή χρονιά η τιμή διάθεσης ξεκίνησε  στο 1,41 ευρώ αλλά υπήρξε επιδότηση στην αντλία κατά 20 λεπτά το λίτρο με αποτέλεσμα να πέσει σημαντικά η τιμή προς όφελος των καταναλωτών.

 Φέτος, το οικονομικό επιτελείο έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επιδότησης στην αντλία διαμηνύοντας ότι τα «οριζόντια μέτρα έχουν τελειώσει» και το μόνο παράθυρο αισιοδοξίας μπορεί να ανοίξει με παρέμβαση των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ