Νέα
  • ΓΔ: 1277.76 -0.18%
  • Τζίρος: 26,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Θ. Σκυλακάκης: Εως το τέλος του έτους η οριζόντια επιδότηση ρεύματος αν δεν υπάρξει νέα κρίση

Σκυλακάκης

Στα ζητήματα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, αλλά και στον νέο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, στις τιμές της ενέργειας, καθώς και στα πλωτά αιολικά πάρκα, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «Πατρίς», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Ειδικότερα, μιλώντας για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ότι «είναι σαφές πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα τής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και κατά τη γνώμη μου αυτό αφορά και τη γενικότερη διαπραγμάτευση που γίνεται παγκόσμια με τις αναπτυσσόμενες χώρες». Διότι, όπως προσέθεσε, «η Ευρώπη, και ειδικά η Νότια Ευρώπη, είναι περιοχή κατεξοχήν ευάλωτη στην κλιματική κρίση και γενικότερα όπου υπάρχουν παράλια, για αυτό και η πολιτική της Ευρώπης πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη της, καθώς βλέπουμε ότι τα φαινόμενα έρχονται νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι αναμέναμε».

«Δεν υπάρχει περιθώριο για αδύναμα σημεία στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό» υπογράμμισε και αναφερόμενος σε έναν ολοκαίνουριο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σημείωσε: «Πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση, όπου οι πρακτικές του παρελθόντος, π.χ. σπίτια μέσα στα ρέματα, αλλά και ρέματα που γίνονται δρόμοι, κ.λπ. θα έχουν τελειώσει», για να προσθέσει:

«Πάμε σε νέες προδιαγραφές στις περιοχές πλημμύρας. Πάμε σε νέα προγράμματα, με τα οποία πρέπει να ενισχύεται και ο ιδιωτικός τομέας για να αυξήσει την ανθεκτικότητα. Πάμε σε άμεση εξέταση και ενίσχυση των κρίσιμων υποδομών, ώστε να αντέχουν πολύ μεγαλύτερες πλημμύρες, από ότι προβλέπεται ως τώρα. Πάμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα -στο βαθμό που μπορούμε- καθώς η Ελλάδα είναι γεμάτη με ρέματα, που έχουν δόμηση είτε αυθαίρετη είτε μη αυθαίρετη, αλλά μη συμβατή με πλημμύρες 1.000 ετών. Συζητάμε πολύ σοβαρά και κοιτάμε τα κλιματικά μοντέλα, για το ποιο θα είναι το επόμενο επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού που θα κάνουμε».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Σκυλακάκης, επισήμανε πως θα υπάρξουν:

1) νέοι θεσμοί, π.χ. Οργανισμός Υδάτων Θεσσαλίας και άλλες σοβαρές αλλαγές στη διαχείριση των υδάτων μας, μεταρρυθμίσεις βαθιές,

2) νέο επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, καθώς έχει γίνει με υπόθεση για πλημμύρες, οι οποίες δεν είναι ρεαλιστικές πλέον και

3) μεγάλη επένδυση στην ανθεκτικότητα, με την ιεράρχηση: ανθρώπινη ζωή, κρίσιμες υποδομές και ιδιωτική περιουσία.

Τέλος η οριζόντια επιδότηση στο ρεύμα

Σχετικά με την επιδότηση των τιμών ενέργειας, ο Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι «αν υπάρξει μία μείζονα κρίση θα κάνουμε αυτό που κάναμε και την προηγούμενη φορά» και προσέθεσε: 

«Αν δεν υπάρξει, θα τελειώσει ο μηχανισμός, όπως έχει προγραμματιστεί στις 31.12.2023 και θα πάμε σε μία ομαλοποίηση, με βοήθεια στους ευάλωτους και στους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές. Που σημαίνει βοήθεια σε αυξημένη περίμετρο». 

Για τα αιολικά πάρκα

Όσον αφορά τα πλωτά αιολικά πάρκα, είπε ότι «έχουμε κάνει μία πολύ λεπτομερή και εκτεταμένη δουλειά και έχουμε έναν σημαντικό αριθμό χώρων όπου μπορούν να ξεκινήσουν έρευνες βυθού και αιολικού δυναμικού».

Επίσης, είπε ότι «υπάρχουν πολύ σημαντικές περιοχές για πλωτά αιολικά πάρκα και μάλιστα πολύ περισσότερες από ό,τι είχε συζητηθεί στο παρελθόν, αλλά για να μπουν στο σύστημα απαιτείται μία πολύ μεγάλη διαγωνιστική διαδικασία και κινητοποίηση του διεθνούς ενδιαφέροντος».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ