Νέα
 • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
 • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μειωμένος ΦΠΑ: Νέες αυξήσεις τιμών αν δεν επεκταθεί το 2024 - Αναζητούνται 250 εκατ. ευρώ

καφές
Η τιμή του σερβιριζόμενου καφέ είναι ένα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που οι τιμές τους θα αυξηθούν, αν δεν επεκταθεί και στο 2024 ο μειωμένος ΦΠΑ
Πηγή: Pexels

Κονδύλια για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές μετά το τέλος του 2023, όταν και ολοκληρώνεται η ισχύς του μέτρου, αναζητoύν στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς το υψηλό κόστος αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, δυσκολεύουν τη χρηματοδότηση του.

Η διατήρηση  της «έκτακτης» μείωσης του ΦΠΑ και μετά το τέλος του έτους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τυχόν διακοπή της θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά, τα οποία  πλήττονται από την παρατεταμένη ακρίβεια, αφού είναι βέβαιο ότι με όχημα τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ θα αυξηθούν οι τιμές στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια για τις μεταφορές προσώπων αλλά και στους κινηματογράφους, στα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις

Η παράταση του μέτρου είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για τις σημερινές συνθήκες, κατά τις οποίες οι αντοχές του ταμείου του κράτους είναι περιορισμένες, καθώς ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κρίνεται μείζονος σημασία προκειμένου να μην υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.

Στο οικονομικό επιτελείο «πονοκεφαλιάζουν» για να βρουν πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί το μέτρο. Οι τελικές αποφάσεις για την επέκταση του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ στις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες αφού την προσεχή Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προυπολογισμού του 2024. 

Πού ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ

 Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% έχει ισχύ έως το τέλος του έτους για:

 • Το τουριστικό πακέτο. Ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει στις χρεώσεις των ξενοδοχείων που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή. Ειδικότερα:
 1. Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.
 2. Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.
 3. Για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).

Η διατήρηρη του χαμηλού συντελεστού ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των ευρωπαϊκών τουριστικών πακέτων.

 • Τις μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
 • Την εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστιασης.
 • Τον πολιτισμό: Φθηνότερα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα
 • Τον αθλητισμό: Τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και τις σχολές χορού θα έχουν μειωμένο ΦΠΑ 13%. 

Αυξάνεται η ανησυχία για τον πληθωρισμό

Ταυτοχρόνως αυξάνεται η ανησυχία ότι για έναν ακόμα συνεχόμενο μήνα θα υπάρξει άνοδος του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας ή ξεπερνώντας το 3%, αφού  ένα νέο κύμα ακρίβειας χτυπάει τα εισοδήματα.

Βασική αιτία αναμένεται να είναι οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες τον Αύγουστο αυξήθηκαν για 16ο συνεχή μήνα με ρυθμό πάνω από 10% έναντι 7,7% για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή στην Θεσσαλία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ