Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας με νέες αυξήσεις επιτοκίων

 Villeroy de Galhau
AP Photo

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρέπει να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας της Ευρωζώνης, δήλωσε ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σε ομιλία που έκανε στο Παρίσι προειδοποίησε ότι, μετά την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 4% αυτό τον μήνα για να μειωθεί ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ θα πρέπει πλέον να σταθμίζει τον κίνδυνο μίας υπερβολικής αντίδρασης με εκείνον μίας μικρότερης.

Διαχειρίσιμη μία ανεπαρκής αντίδραση

Όπως διευκρίνισε, το μειονέκτημα μίας ανεπαρκούς αντίδρασης της νομισματικής πολιτικής είναι «διαχειρίσιμο» καθώς η ΕΚΤ θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, αν οι αυξήσεις των τιμών εξακολουθήσουν να αποκλίνουν μεσοπρόθεσμα από τον στόχο του 2%. Αν, όμως, πρόσθεσε, υπάρξει υπερβολική αντίδραση, τότε μπορεί να χρειαζόταν μία απότομη αναστροφή της πολιτικής, δηλαδή απότομες μειώσεις επιτοκίων, καθώς η οικονομία θα έπεφτε σε ύφεση και ο πληθωρισμός θα μειωνόταν πολύ.

«Το να δοκιμάζεις έως ότου καταρρεύσει η οικονομία δεν είναι λογικός τρόπος διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής… Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εστιάσουμε τώρα στη διατήρηση της πολιτικής παρά στη συνεχή αύξηση των επιτοκίων – πιο σημαντικό είναι η διάρκεια παρά το επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2% 

Οι δηλώσει του Βιλερουά δείχνουν την ξεκάθαρη προτίμησή του να μη συνεχισθούν άλλο οι αυξήσεις επιτοκίων, σε αντίθεση με ορισμένους άλλους συναδέλφους του στην ΕΚΤ που κρατούν πιο σκληρή στάση. Οπως του Γερμανού, Γιόαχιμ Νάγκελ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πολύ νωρίς να λεχθεί ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί.

Ο Βιλερουά τόνισε  ότι η ΕΚΤ πιστεύει όλο και περισσότερο ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επανέλθει στο 2% το 2025. «Αν μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο με μία ομαλή προσγείωση της οικονομίας, αυτό θα ήταν μία πολύ καλύτερη πορεία», είπε.

Τόνισε, πάντως, τον κίνδυνο να χαλαρώσει πολύ γρήγορα η πολιτική, καλώντας την ΕΚΤ να παρακολουθεί στενά το πρόσφατο άλμα στις τιμές του πετρελαίου και την επίπτωσή του στις πληθωριστικές προσδοκίες και τους μισθούς.

Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε, εξ άλλου, σήμερα ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο μπορεί να δικαιολογεί να μην υπάρξει νέα αύξηση τον Οκτώβριο.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ