Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Φόβοι των επενδυτών για νέες απώλειες από τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων

Νέες μειώσεις των τιμών των ομολόγων και αυξήσεις των αποδόσεων τους φοβούνται οι επενδυτές μετά το sell-off στο τρίτο τρίμηνο.

Χθες, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου κινήθηκε περί το 4,55% που είναι το υψηλότερο επίπεδο 16 ετών, με ορισμένους επενδυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει στο 5%.

Αντίστοιχα, αυξήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη και των γερμανικών 10ετών ξεπέρασαν το 2,9% για να υποχωρήσουν σήμερα στο 2,87%.  Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ξεπέρασε χθες το 4,4% για να υποχωρήσει σήμερα κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,36%, ενώ παραμένει σταθερά χαμηλότερη από των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων (4,81% σήμερα).

Υψηλά επιτόκια και εκτίναξη του ελλείμματος στις ΗΠΑ

Η ανησυχία για μία μακρά περίοδο υψηλών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ βρίσκεται πίσω από το sell-off των ομολόγων, το οποίο απογοήτευσε τους διαχειριστές κεφαλαίων που ήλπιζαν ότι είχαν αφήσει πίσω τις μεγάλες απώλειες του 2022, όταν άρχισαν οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Πράγματι, οι αποδόσεις των ομολόγων - οι οποίες κινούνται αντίστροφα από τις τιμές τους – φάνηκε να έχουν πιάσει ταβάνι νωρίτερα φέτος, αλλά η επιθετική πολιτική των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση του πληθωρισμού οδήγησαν στην εκ νέου άνοδό τους τις τελευταίες εβδομάδες. Τα αμερικανικά ομόλογα είναι σε τροχιά να καταγράψουν απώλειες για τρίτο συνεχόμενο έτος, κάτι πρωτοφανές για την αμερικανική ιστορία.

Πτώση στα χρηματιστήρια το γ' τρίμηνο

Το άλμα στις αποδόσεις πλήττει τις μετοχές, οι οποίες καταγράφουν την πρώτη τριμηνιαία πτώση τους φέτος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να αυξάνονται, τα νομίσματα υποτιμώνται έναντι του δολαρίου.  

Βασικός μοχλός είναι οι προσδοκίες για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών: η Fed προκάλεσε αίσθηση την περασμένη εβδομάδα με την πρόβλεψή της ότι τα επιτόκια θα κινηθούν κοντά στα σημερινά υψηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος του 2024.

Οι επενδυτές, οι οποίοι είχαν μία πολύ πιο αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία των επιτοκίων, αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν γρήγορα, με τους traders να αναμένουν τώρα ότι το βασικό επιτόκιο της Fed θα διαμορφωθεί στο 4,8% στο τέλος του 2024 – πολύ υψηλότερα σε σχέση με το 4,3% που έβλεπαν στο τέλος Αυγούστου - από 5,25% έως 5,5% σήμερα.

Αντίστοιχα, οι επενδυτές αναθεώρησαν τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ καθώς οι αξιωματούχοι της επιμένουν στο μήνυμά τους ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα. Οι αγορές χρήματος βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων της Fed στο 3,5% στο τέλος του 2024 αντί 3,25% στο τέλος Αυγούστου.

Ανησυχία και από την υψηλή τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές επηρεάζονται και από άλλους καταλύτες, οι οποίοι έγιναν πιο αισθητοί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως οι δημοσιονομικές ανησυχίες, με επίκεντρο τις ΗΠΑ, όπου το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει εκτιναχθεί και η υποβάθμιση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιους επενδυτές.

Παράλληλα, η Fed προχωρά στην «πιστωτική σύσφιξη», δηλαδή στις πωλήσεις των ομολόγων που είχε αγοράσει την περίοδο του κορονοϊού για να στηρίξει τις αγορές.

Το άλμα της τιμής του πετρελαίου, που πλησιάζει τα 100 δολάρια το βαρέλι και έχει αυξηθεί 28% στο τρέχον τρίμηνο, αποτελεί έναν άλλο βασικό κίνδυνο που θα μπορούσε να διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και συνεπώς τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ