Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λέιν (ΕΚΤ): Το βασικό σενάριο είναι ότι δεν θα αυξηθούν άλλο τα επιτόκια

Philip Lane

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να χαλαρώσει τη μάχη της κατά του πληθωρισμού, ακόμη και αν το «βασικό σενάριο» είναι η διατήρηση του σημερινού επιπέδου των επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

«Οι τιμές αυξάνονται πάνω από 2%, συνεπώς δεν έχουμε επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό και πρέπει να εργαστούμε ακόμη για να τον μειώσουμε», δήλωσε σε συνέδριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο Λέιν σημείωσε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει «σε ένα επίπεδο που θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό» και ότι «το βασικό σενάριο είναι να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο όσο χρειαστεί».

Δεν θα υπάρξουν κρίσιμες αποφάσεις τον Δεκέμβριο

Προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμμονικές απόψεις στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, όταν θα παρουσιαστούν οι νέες οικονομικές προβλέψεις της.

«Ανεξάρτητα από το αν είναι ο Δεκέμβριος, ο επόμενος Μάρτιος, ο επόμενος Ιούνιος, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα – κάποια από αυτή δεν θα έχει διαλυθεί έως τον Δεκέμβριο… Δεν θα εστίαζα υπερβολικά στον Δεκέμβριο για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων», πρόσθεσε. 

Ο Λέιν παραδέχθηκε ότι η επάνοδος του πληθωρισμού από το 4,3% τον Σεπτέμβριο στον στόχο του 2% θα χρειαστεί χρόνο , με την πιο πρόσφατη πρόβλεψη της ΕΚΤ να δείχνει ότι αυτό θα συμβεί στο γ’ τρίμηνο του 2025.

«Δεν αναμένουμε η πρόσφατη χαμηλή τιμή φυσικού αερίου να διατηρηθεί, αλλά να αυξηθεί… Η ενέργεια ήταν παράγοντας μεγάλης αστάθειας, θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς να παρακολουθούμε την πορεία των τιμών της τους επόμενους μήνες και χρόνια», σημείωσε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ