Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Μεγάλη βουτιά κάτω από τα 86 δολάρια το Brent υπό τον φόβο της μειωμένης ζήτησης

Μεγάλη υποχώρηση στα χαμηλά των τελευταίων 35 ημερών καταγράφει σήμερα η διεθνής τιμή του πετρελαίου, απόρροια των φόβων που υπάρχουν για σημαντική μείωση της ζήτησης, που ενδεχομένως να φέρει η επιβράδυνση της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα η τιμή Brent βρίσκεται κοντά στα επίπεδα που ήταν στις 30 Αυγούστου, όταν και ξεκίνησε το ράλι που έφερε την τιμή πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι για το Brent.

Έτσι λοιπόν σήμερα βρέθηκε κάτω και από τα 86 δολάρια το βαρέλι, με το χαμηλό της ημέρας να είναι στα 85,61 δολάρια σημειώνοντας πτώση κοντά στο 6%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκαν πιέσεις.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η αγορά το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο αναλυτής της Investec Callum Macpherson, «η προσοχή της αγοράς έχει μετατοπιστεί από την εστίαση στη βραχυπρόθεσμη στενότητα στις επιπτώσεις της παραμονής των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στο υποτονικό μακροοικονομικό περιβάλλον που αυτό συνεπάγεται και στο πώς ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να το αντιμετωπίσει αυτό κατά τη συνεδρίασή του στις 26 Νοεμβρίου».

Αμετάβλητη η παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+

Είχε προηγηθεί σήμερα η διαδικτυακή συνεδρίαση της Μεικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (JMMC) του ΟΠΕΚ+ την Τετάρτη που διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής του Οργανισμού.

«Η Επιτροπή εξέφρασε την πλήρη αναγνώριση και υποστήριξή της στις προσπάθειες του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας που αποσκοπούν στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου και επανέλαβε την εκτίμησή της για την πρόσθετη εθελοντική μείωση του Βασιλείου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και για την παράτασή της μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023. Η επιτροπή αναγνώρισε επίσης τη Ρωσική Ομοσπονδία για την παράταση της πρόσθετης εθελοντικής μείωσης των εξαγωγών της κατά 300 kbd μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023.» αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι αγορές κινούνται προς τη «σωστή κατεύθυνση»

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την εθελοντική μείωση της προσφοράς αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους

Οι αγορές πετρελαίου κινούνται προς τη «σωστή κατεύθυνση», εξισορροπώντας την προσφορά και τη ζήτηση, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ, Saad Al Barrak, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KUNA.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οι κοινές εθελοντικές περικοπές της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας συνέβαλαν στην εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου. Ο Νόβακ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη θετική επίδραση που είχε στην εγχώρια αγορά η απαγόρευση εξαγωγής ντίζελ και βενζίνης από το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα σήμερα, η εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να χαλαρώσει την απαγόρευση ντίζελ τις επόμενες ημέρες, επικαλούμενη άγνωστες πηγές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ