Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα ζεσταθούμε τον χειμώνα - Τι θα γίνει με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Πηγή: Pixabay

Απέναντι σε νέα δεδομένα για τη θέρμανση τους θα βρεθούν τον φετινό χειμώνα οι καταναλωτές καθώς δεν θα υπάρξει κανένα οριζόντιο μέτρο στήριξης που θα διατηρήσει τις τιμές σε σταθερά επίπεδα σε πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο συγκριτικά με την περυσινή χρονιά.

Τη στιγμή που οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά από την επέλαση της ακρίβειας δεν έχουν φρενάρει,οι δαπάνες για τη θέρμανση ερχονται να προστεθούν στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Κυρίαρχο για τα νοικοκυριά είναι το ερώτημα πώς θα θερμανθούν με τον πλέον οικονομικό τρόπο. Με την αστάθεια στις ενεργειακές αγορές να δείχνει ότι το μέλλον μπορεί να κρύβει ανατροπές ,τα δεδομένα είναι πιθανό να αλλάζουν και το αρνητικό σενάριο να διαδέχεται ένα θετικό σενάριο. Φέτος δεν θα υπάρξουν οριζόντιες επιδοτήσεις αλλά πολύ στοχευμένες ενισχύσεις όπως στο επίδομα θέρμανσης αλλά και στο ρεύμα μέσω του κοινωνικού τιμολογίου το οποίο θα διευρυνθεί ώστε να καλύψει και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Με βάση τη σημερινή εικόνα χαμηλότερο κόστος θέρμανσης θα έχουν όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει κάτω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι θα διαμορφωθεί κοντά σε αυτό το ποσό. Οπότε μια κιλοβατώρα θα κοστίζει φέτος κάτω από 8 λεπτά χωρίς καμία επιδότηση. Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι σήμερα σχεδόν πλήρεις, αλλά σύντομα θα αρχίσουν να αντλούνται ποσότητες για να κατευθυνθούν στην κατανάλωση όσο ο καιρός θα γίνεται πιο ψυχρός. Aυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: 3 κατηγορίες τιμολογίων από 1η Ιανουαρίου - Αλλάζουν οι συμβάσεις με τους προμηθευτές

Με το πετρέλαιο έχει συμβεί η απόλυτη ανατροπή. Ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οδεύει προς τα 100 ευρώ το λίτρο, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών.

Εάν πωλούνταν σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης θα είχε μία μέση τιμή στα 1,40 ευρώ ανά λίτρο. Όσον αφορά το ρεύμα, με δεδομένο ότι από τις αρχές του 2024 δεν θα παραταθεί ο μηχανισμός επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος που εξασφάλιζε σταθερή τιμή της κιλοβατώρας για το ηλεκτρικό ρεύμα τα νοικοκυριά θα είναι εκτεθειμένα στις μεταβολές που θα παρατηρούνται στα χρηματιστήρια ενέργειας καθώς θα διατίθεται ή κυμαινόμενο τιμολόγιο ή σταθερό αλλά ακριβότερο.

Πετρέλαιο θερμανσης

Το κρίσιμο είναι ποιες συνθήκες θα επικρατούν στην αγορά στις 13 Οκτωβρίου όταν θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Οι προσδοκίες είναι ότι θα ξεκινήσει να διατίθεται ακόμα και λίγο χαμηλότερα από 1,40 ευρώ ενώ το προηγούμενο διάστημα οι εκτιμήσεις ήταν για 1,57 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα.

Στην περσινή χρονιά η τιμή διάθεσης ξεκίνησε στο 1,41ευρώ αλλά υπήρξε επιδότηση στην αντλία κατά 20 λεπτά το λίτρο με αποτέλεσμα να πέσει σημαντικά η τιμή προς όφελος των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι πέρυσι τα διυλιστήρια και οι εταιρείες εμπορίας είχαν προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Κριτήρια

Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί με το περσινό μοντέλο και με αλλαγή όπως η αύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο θα αυξηθεί για οικογένειες με παιδιά καθώς η προσαύξηση θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί από 3.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι. Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως. Έτσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

.Το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.

►Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τιμών από τον Μάρτιο

Φυσικό αέριο

Πρακτικά, μικρότερο λογαριασμό θέρμανσης για την χειμερινή σεζόν, θα πληρώσουν εάν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.Το φυσικό αέριο αναδείχθηκε ως η πλέον ανταγωνιστική λύση και την περασμένη χειμερινή περίοδο του Οκτωβρίου 2022 – Απριλίου 2023. Ωστόσο η αγορά του φυσικού αερίου, όπως επισημαίνουν αναλυτές, παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητη και ευάλωτη σε ενδεχόμενες απρόοπτες εξελίξεις που μπορούν να αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα.

Πάντως ούτε σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου όπως έγινε πέρυσι από την ΔΕΠΑ. Η τιμή του φυσικού αερίου κυμαίνεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ 36-38 ευρώ ανά κιλοβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ .

Hλεκτρικό ρεύμα

Από τις αρχές του νέου έτους μπαίνει τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και πλέον η στήριξη στα τιμολόγια θα παρέχεται στους ευάλωτους καταναλωτές.Τ ο ερώτημα πώς θα διαμορφωθεί ο λογαριασμός ρεύματος δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή καθώς θα εξαρτηθεί από την τιμή του φυσικού αερίου και την πολιτική που θα ακολουθήσει κάθε εταιρεία.

Oι καταναλωτές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και ειδικότερα σε τιμολόγια σταθερής τιμής ενός μήνα, σταθερής τιμής για μεγαλύτερη διάρκεια και μεταβλητής τιμής. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ακολουθησει το μοντέλο για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης το οποίο διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή και θα εφαρμοστεί για τη στήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος. Σχεδιάζεται να καθιερωθούν δύο νέες κατηγορίες Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων . Την έκπτωση θα την παίρνουν όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) και οι καταναλωτές με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κι επιπροσθέτως έχουν μέλος στην οικογένεια που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη ιατρικής συσκευής, άτομο με αναπηρία και επιπλέον ενήλικο ή ανήλικο μέλος. Ειδική κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος θα καθιερωθεί για τους πολύτεκνους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ