Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Υποχώρησαν οι τιμές στην αντλία, αλλά εντείνεται η ανησυχία λόγω της έντασης στην Μ. Ανατολή

Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή έχει μετριάσει τις θετικές προσδοκίες για την πορεία των τιμών στα καύσιμα, μετά τη μεγάλη βουτιά που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που έφτασε να χάνει μέσα σε λίγες ημέρες μέχρι και 12%.

►Διαβάστε επίσης: Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η έλλειψη στέγης - Εκτός ελέγχου οι τιμές των ενοικίων - Πληγή το Airbnb

O αντίκτυπος των τιμών βενζίνης 

Ο πρώτος αντίκτυπος ήδη έχει φανεί στην αντλία με τις τιμές της βενζίνης να έχουν σημειώσει πτώση, με βάση τα επίσημα στοιχεία σχεδόν 10 λεπτά το λίτρο σε λιγότερο από 10 ημέρες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από αύριο Δευτέρα στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη μπορεί να υπάρξουν τιμές στη βενζίνη που να ξεκινούν από 1,7 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από λίγα μόλις 24ωρα οι τιμές άγγιζαν ή ξεπερνούσαν τα 2 ευρώ το λίτρο.

Αυτό συμβαίνει σε ακραίες συνθήκες αφού σε πραγματικές η πτώση αναμένεται αύριο και μεθαύριο που θα κορυφωθεί η εξομάλυνση της τιμής να διαμορφωθεί στα 10 έως και 15 λεπτά το λίτρο για αμόλυβδη των 95 οκτανίων.

Αντίθετα δεν συμβαίνει το ίδιο και με το diesel κίνησης όπου η πτώση είναι πολύ μικρότερη και μετά βίας αγγίζει τα 2 με 3 λεπτά το λίτρο.

►Διαβάστε επίσης: Φοροελαφρύνσεις και νέα μέτρα στήριξης ευάλωτων: Μόνο μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της ανάπτυξης

Δεν υποχωρεί το diesel κίνησης 

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται πλέον στα 1,959 ευρώ το λίτρο με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής, από 2,047 ευρώ το λίτρο που ήταν 10 ημέρες πριν. Δεν υπάρχει όμως η ίδια αποκλιμάκωση της τιμής για το diesel κίνησης, όπου διαμορφώνεται πλέον στα 1,850 ευρώ το λίτρο από 1,860 ευρώ που ήταν λίγες ημέρες πριν από 10 ημέρες.

Η ψαλίδα μεταξύ της βενζίνης και του diesel κίνησης έχει περιοριστεί σημαντικά στα 10 με 15 λεπτά, έναντι 30 λεπτών που είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοιο καιρό η τιμή του diesel κίνησης ξερνούσε αυτή της βενζίνης, κάτι που μάλλον μη σύνηθες μπορεί να χαρακτηριστεί.

Έτσι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στα 2,009 ευρώ το λίτρο για το diesel κίνησης στα 2017 ευρώ το λίτρο.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πως θα αντιδράσουν οι αγορές μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς και την γενικότερη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει αναστάτωση στις αγορές και μένει να δούμε πόσο αυτή θα διαρκέσει και τι έντασης θα είναι.

Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή όπως όλα δείχνουν να σημειώνει ρεκόρ, αφού δεν θα υπάρχει και η κρατική επιδότηση στην αντλία όπου είχε υπάρξει πέρυσι. Όπως αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς η πρώτη τιμή θα είναι στην περιοχή του 1,5 ευρώ το λίτρο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ