Νέα
  • ΓΔ: 1455.29 +0.58%
  • Τζίρος: 48,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόφιμα: Ακάθεκτη η ακρίβεια στο χωράφι - Τεράστιες αυξήσεις σε λάδι, φρούτα και λαχανικά

Νέα επιτάχυνση σημείωσαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο οι τιμές που πωλούσαν οι αγρότες τα προϊόντα τους, συνεχίζοντας έτσι την πίεση στον πληθωρισμό τροφίμων, ο οποίος έτρεχε τον περασμένο μήνα με ετήσιο ρυθμό 9,4%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές παραγωγού (γενικός δείκτης τιμών εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία) αυξήθηκαν 25,8% σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν 2,6%.

Η πορεία των τιμών παραγωγού είναι σταθερά ανοδική φέτος καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που είχε παρουσιάσει η «Ημερησία», το α’ τρίμηνο είχαν αυξηθεί 17% και το β’ τρίμηνο κατά 21%, μία αύξηση δεκαπλάσια σε σχέση με το 2% κατά μέσο όρο στην ΕΕ για το β' τρίμηνο. Τον Αύγουστο του 2022, οι τιμές είχαν αυξηθεί 8,1%.

Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Φούντωσε η ακρίβεια στο χωράφι - Τεράστιες αυξήσεις σε λάδι, γάλα και αυγά

Διπλασιασμός της τιμής του ελαιόλαδου

Η εκτίναξη τον Αύγουστο οφείλεται κυρίως στον διπλασιασμό της τιμής του ελαιόλαδου (αύξηση 102,3%) και τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των λαχανικών και κηπευτικών (37,8%) και των φρούτων (28,5%).

Διψήφια ήταν και η αύξηση στις τιμές των κρεάτων (11,5%) και των ζωϊκών προϊόντων (11,1%).

ΕΛΣΤΑΤ, κόστος εκροών

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Στο 1,6% έπεσε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο - Στο 9,4% επιμένει στα τρόφιμα

Μείωση του κόστους παραγωγής

Ενώ οι τιμές παραγωγού εκτινάχθηκαν, το κόστος για την παραγωγή τους (γενικός δείκτης τιμών εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία) μειώθηκε 2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές για ενέργεια και λιπαντικά (7,6%), τα λιπάσματα (6,5%) και τις ζωοτροφές (4,5%), ενώ αύξηση 8% σημείωσε το κόστος παγίου κεφαλαίου.

ΕΛΣΤΑΤ, τιμές εκροών
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ