Νέα

Eurogroup: Με συμμετοχή της Γέλεν η αυριανή συνεδρίαση - Ποια είναι η ατζέντα

Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

Με την παρουσία  της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, συνεδριάζει αύριο το Eurogroup, στο οποίο θα συζητηθούν οι προοπτικές και οι κίνδυνοι στις οικονομίες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ καθώς και οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν στις δύο αυτές περιοχές. 

Επιπλέον, θα συζητηθεί το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, η προετοιμασία της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, οι προτεραιότητες στα σχέδια ανάκαμψης και το ψηφιακό ευρώ. 

Αναλυτικά η ατζέντα του Eurogroup

Σε διευρυμένη σύνθεση:

Διατλαντικός οικονομικός διάλογος

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις με την Υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), Janet Yellen, σχετικά με τις προοπτικές και τους κινδύνους παγκοσμίως, με στόχο να διαμορφωθεί κοινή αντίληψη των αλληλένδετων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προκλήσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και να συζητηθεί η μελλοντική πορεία των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών.

Το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και χρηματοπιστωτικών αγορών

Σύμφωνα με την προσέγγιση που συμφώνησε τον Μάιο η Ευρωομάδα σε διευρυμένη σύνθεση, οι υπουργοί θα υποδεχθούν φορείς της αγοράς και θα ακούσουν την εμπειρία τους όσον αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και επενδύσεις στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Θα δοθεί έμφαση στις ταχέως αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές εταιρείες που αναζητούν χρηματοδότηση για να επεκταθούν και στους επενδυτές που αναζητούν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος των συζητήσεων είναι να συμβάλουν στον εντοπισμό λύσεων για την κινητοποίηση κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές μας.

Στη διαδραστική αυτή συνεδρίαση θα παραστούν δύο προσκεκλημένοι: η Zoé Fabian, η οποία, αντλώντας από την εμπειρία της ως διευθύνουσας συμβούλου στην Eurazeo Growth, θα παρουσιάσει την οπτική των θεσμικών επενδυτών, και ο Sebastian Siemiatkowski, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Klarna, ο οποίος θα παρουσιάσει την οπτική των εταιρειών ταχείας ανάπτυξης.

Προετοιμασίες της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης

Ο Πρόεδρος του Eurogroup θα παρουσιάσει τα κυριότερα στοιχεία της επιστολής που θα διαβιβάσει προσωπικά στον Πρόεδρο της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης με παράθεση των εργασιών που επετέλεσε το Eurogroup από τον Ιούνιο του 2023 και περιγραφή των σχεδίων για τους προσεχείς μήνες.

Σε τακτική σύνθεση:

Προτεραιότητες της ευρωζώνης στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας 

Με βάση την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το θεματικό σημείωμα της Γραμματείας, η Ευρωομάδα θα συζητήσει την υλοποίηση των συστάσεων για την ευρωζώνη για το 2023 και τη συμβολή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στους στόχους πολιτικής της ευρωζώνης. Αυτό θα επιτρέψει επίσης την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις και τις προτεραιότητες πολιτικής για την ευρωζώνη κατά το προσεχές έτος.

Ψηφιακό ευρώ

Οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν την πρόοδο του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ μετά την τελευταία ανταλλαγή απόψεών τους τον Ιούλιο. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, θα προβεί σε προφορική ενημέρωση πριν από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της επόμενης φάσης του σχεδίου. Η Επιτροπή και η Προεδρία του Συμβουλίου θα παράσχουν επίσης ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες που διεξάγονται επί της πρότασης για το νομικό πλαίσιο για την ενδεχόμενη εισαγωγή ψηφιακού ευρώ.

Ενημέρωση σχετικά με διεθνείς συνόδους

Οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό των ετήσιων συνελεύσεων στο Μαρακές, με βάση τις ενημερώσεις από τον Πρόεδρο και τα θεσμικά όργανα, καθώς και από την Προεδρία της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ