Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλπάζει η ακρίβεια σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα - Φόβοι για ένα δύσκολο χειμώνα

Ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας είναι προ των πυλών για τους καταναλωτές, αφού τα μηνύματα από όλες τις πλευρές είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Απόψε το βράδυ οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν τα τιμολόγιά τους για τον Νοέμβριο, τα οποία και εκτιμάται ότι θα είναι αισθητά αυξημένα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Παράλληλα στην αγορά των καυσίμων ήδη έχουν ξεκινήσει να φαίνονται οι πρώτες ανατιμήσεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν στους σύνολό τους, την επόμενη εβδομάδα και οι οποίες αθροιστικά εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και τα 10 λεπτά το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη.

Στο άλλο ενεργειακό μέτωπο, αυτό του φυσικού αερίου, οι τιμές δείχνουν να έχουν εδραιωθεί στα επίπεδα των 50 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι σημαντικά ψηλότερα από αυτά που είχαμε συνηθίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα οποία ήταν κάτω από τα 30 ευρώ.

Όλο το παραπάνω σκηνικό, με τον φόβο διάχυτο τα πράγματα να γίνουν πολύ χειρότερα, έρχεται σε μία περίοδο όπου η ακρίβεια στην αγορά και ειδικά στα ήδη διατροφής αποτελούν μία πραγματική «πανδημία» για τον μέσο καταναλωτή. Για τους δε ευάλωτους τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού είναι αναγκασμένοι να κάνουν σημαντικές περικοπές τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

Σχέδια επί χάρτου για την επόμενη ημέρα 

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει διάχυτη η αγωνία για την επόμενη ημέρα, μία αγωνία που μεγαλώνει λόγω των δυσοίωνων εξελίξεων στη Μ. Ανατολή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσφατα και σε τόνο που δεν μας έχει συνηθίσει αναφέρθηκε στις πολυεθνικές για το θέμα των τιμών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχει η κυβέρνηση στο οπλοστάσιό της, προκειμένου να φρενάρει όσο είναι δυνατόν την ακρίβεια. Το άλλο όπλο που υπάρχει και το οποίο εκτιμάται ότι υπό κάποιες συνθήκες μπορεί αν ενεργοποιηθεί είναι ένα νέο πακέτο στήριξης των ευάλωτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει η πρόταση στο τραπέζι, εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν να δοθεί η επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, ενώ στην περίπτωση εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου να επιστρέψει η επιδότηση στην αντλία. Όλα αυτά όμως για την ώρα παραμένουν σενάρια.

Σε ότι αφορά την χονδρική τιμή του ρεύματος, οι χρεώσεις για τον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου, έρχονται αυξήσεις 15 έως και 20% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Βέβαια η τιμή στην χονδρική για αύριο σημείωσε νέα μεγάλη υποχώρηση και βρίσκεται στην περιοχή των 71 ευρώ, ενώ λίγες ημέρες πριν ήταν 168 ευρώ. Η μέση τιμή του Οκτωβρίου πάντως είναι αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Τέλος να σημειωθεί ότι για την ώρα το Brent είναι λίγο πάνω από τα 93 δολάρια το βαρέλι.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ