Νέα
  • ΓΔ: 1459.48 +0.49%
  • Τζίρος: 62,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Νέο πλήγμα του τομέα υπηρεσιών τον Φεβρουάριο

Πηγή: AP Images

Νέο πλήγμα δέχθηκε ο τομέας των υπηρεσιών της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, λόγω των lockdowns που συνέχισαν να εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά οι ελπίδες για πρόοδο των εμβολιασμών οδήγησαν την αισιοδοξία σε υψηλό τριών ετών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας  IHS Markit. 

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), τον οποίο καταρτίζει η εταιρία IHS Markit και αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 48,8 μονάδες από τις 47,8 τον Ιανουάριο, υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 48,1 μονάδων αλλά πιο κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η αύξηση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ταχύτερη ανάπτυξη στη μεταποίηση που ανήλθε σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ καθώς τα περισσότερα εργοστάσια στις 19 χώρες της ευρωζώνης παρέμειναν ανοικτά μετά την εκ νέου επιβολή των lockdown. 

Στις 45,4 μονάδες ο δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών 

Αντίθετα, ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε ελαφρά στις 45,7 από τις 45,4 μονάδες, αλλά παρέμεινε πολύ κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

«Η μικρή ανοδική αναθεώρηση του σύνθετο δείκτη PMI της ευρωζώνης συνεχίζει να τον διατηρεί (σε επίπεδα) που συνάδουν με συρρίκνωση του ΑΕΠ και το πρώτο  τρίμηνο», δήλωσε η Τζέσικα Χιντζ της Capital Economics. Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020 και, σύμφωνα με οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα, θα καταγράψει συρρίκνωση και πάλι το τέταρτο τρίμηνο του 2020 καθώς και το τρέχον τρίμηνο.

Η ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμών σημαδεύτηκε από μειώσεις στις υποσχεθείσες ποσότητες εμβολίων, από καθυστερήσεις στην κυκλοφορία τους καθώς και από κάποιες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ωστόσο υπάρχουν προσδοκίες ότι αυτά θα επιλυθούν και ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής, που μετρά το κλίμα αισιοδοξίας, ανέκαμψε στις 67,0 από τις 64,2 μονάδες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ