Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Φουσκωμένες κατά 66% οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο - Στα €25/MWh

Τη συνέχιση των μέτρων στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Νοέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 60€/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Φωτιά στα επαγγελματικά τιμολόγια βάζει ο Νοέμβριος - Αυξήσεις 30% - Παραδείγματα

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Νοέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 32,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις του Οκτωβρίου ήταν για τα νοικοκυριά ήταν 15 ευρώ/MWh για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, άρα η αύξηση τον Νοέμβριο φθάνει στο 66%.

Φωτιά στα επαγγελματικά τιμολόγια 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εδώ και μήνες τα επαγγελματικά τιμολόγια δεν επιδοτούνται. Και τον Νοέμβριο η ενίσχυση στις επιχειρήσεις παραμένει μηδενική, κάτι που σημαίνει ότι ότι θα έχουν σημαντική επιβάρυνση στους λογαριασμούς τους, που μεσοσταθμικά υπερβαίνει το 30%, όπως έγραφε το πρωί η «Η».

Σύμφωνα με την ανάλυση που επιμελήθηκε για την «Ημερησία» ο Νικήτας Μακρίδης, ενεργειακός αναλυτής της πλατφόρμας allazorevma.grη μέση προσφερόμενη χρέωση για τον Νοέμβριο χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ, διαμορφώνεται στα 0,202 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,154 ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο. Η αύξηση είναι της τάξης του 0,048 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 31,1%. 

Έτσι: 

  • μια μεσαία επιχείρηση που καταναλώνει 2.000 κιλοβατώρες το μήνα θα πληρώσει 404 ευρώ από 308, δηλαδή 96 ευρώ παραπάνω (χωρίς το ΦΠΑ), ενώ
  • μια επιχείρηση που καταναλώνει 5.000 κιλοβατώρες το μήνα θα πληρώσει 1.010 ευρώ τον Νοέμβριο (χωρίς το ΦΠΑ) από 770 ευρώ τον Οκτώβριο, δηλαδή 240 ευρώ περισσότερα.    
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ