Νέα
  • ΓΔ: 1426.2 +0.27%
  • Τζίρος: 82,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σηκώνει το γάντι απέναντι στις πολυεθνικές για την ακρίβεια η κυβέρνηση - Διαμηνύει πως έρχονται και άλλα πρόστιμα

Πηγή: Pixabay

Με την ακρίβεια να μην δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης και τα δημοσιονομικά περιθώρια να είναι εξαιρετικά περιορισμένα η κυβέρνηση επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις μεγάλες ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια ελέγχου των τιμών.

Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι υπάρχει μεγάλη ενόχληση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού θεωρούν ότι υπάρχει τεράστιος πληθωρισμός της απληστίας και όχι πληθωρισμός λόγω αύξησης του κόστους. Και στο πλαίσιο αυτό το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές με την επιβολή αυστηρών προστίμων σε δύο μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω έχουν ένα μεγάλο τζίρο στην αγορά, αφού η κάθε μία από τις δύο είναι ηγέτης στην αγορά που δραστηριοποιείται.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης την περασμένη Πέμπτη επέβαλε πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ευρώ στις P&G και Unilever - από 1 εκατ. ευρώ στην καθεμιά - για αθέμιτη κερδοφορία.

Μήνυμα αποφασιστικότητας το πρόστιμο 

Μάλιστα, κορυφαίος παράγοντας της αγοράς, θέλοντας να σχολιάσει την κίνηση αυτή τόνισε ότι εκτός από ουσία η επιβολή προστίμων, έχει και σημειολογικό χαρακτήρα, αφού στάλθηκε ένα συγκεκριμένο μήνυμα αποφασιστικότητας, ότι δηλαδή αν επιβάλλεται με αυτή την ευκολία πρόστιμο σε δύο τόσο μεγάλες εταιρίες, μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας ότι θα γίνει το ίδιο και ίσως με μεγαλύτερη ένταση σε πιο μικρές εταιρίες, είτε αυτές είναι ελληνικές είτε ξένες.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στο περιθώριο επίσκεψης σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο Μαρούσι, δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενες στις δύο αλυσίδες «να διορθώσουν άμεσα τις τιμές στο ράφι»

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι «την Πέμπτη επιβάλλαμε πρόστιμα, σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες μετά από ελέγχους της ΔΙΜΕΑ βρέθηκαν να έχουν κωδικούς προϊόντων με κέρδος μεγαλύτερο το 2023 σε σχέση με το 2021, πριν ξεκινήσει η ακρίβεια. Η απόφαση της κυβέρνησής μας είναι ξεκάθαρη και αμετάκλητη. Όσοι παραβιάζουν το νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία, θα το πληρώσουν πολύ ακριβά. Οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν και θα συνεχιστούν».

Αλλες πέντε πολυεθνικές στο σκάνερ

Παράλληλα έχει στείλει μήνυμα πως στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται ακόμη πέντε πολυεθνικές εταιρείες, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και νέα πρόστιμα προσεχώς, ενώ αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι η ελληνική αγορά δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι». Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ανεβάσει πρόσφατα τους τόνους έναντι των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, διαμηνύοντας πως η χώρα μας δεν είναι «μπανανία».

Το πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί ποτέ, ενώ αφορούσε σε περισσότερους από 100 κωδικούς προϊόντων των δύο πολυεθνικών, στην πλειοψηφία τους απορρυπαντικά, είδη καθαριότητας και προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, οι τιμές των οποίων παραβίαζαν τον νόμο για το περιθώριο κέρδους.

Από την πλευρά της η Ελαΐς Unilever Hellas ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του προστίμου που της επιβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, η Ελαΐς γνωστοποίησε ότι θα συμμετάσχει με περισσότερους από 80 κωδικούς από όλες τις κατηγορίες της, στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη «μόνιμη μείωση τιμής» τουλάχιστον 5% για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστο 6 μηνών.

Από την δική της πλευρά η P&G δεν έχει επισήμως τοποθετηθεί για την θέμα του προστίμου, ενώ στην σχετική πρωτοβουλία του υπουργείου συμμετέχει με 71 κωδικούς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ