Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Σημαντική αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

Οι πληθωριστικές προσδοκίες των καταναλωτών στην Ευρωζώνη για το επόμενο 12μηνο ενισχύθηκαν σημαντικά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι προσδοκίες τους για την οικονομική ανάπτυξη έγιναν πιο αρνητικές.

Οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό το επόμενο 12μηνο αυξήθηκαν στο 4% από 3,5% τον Αύγουστο και 3,4% τον Ιούλιο, ενώ οι αντίστοιχες προσδοκίες για μετά από τρία χρόνια παρέμειναν σταθερές στο 2,5%.

Παράλληλα, αυξήθηκε και η αβεβαιότητα για τις πληθωριστικές προσδοκίες το επόμενο 12μηνο. Οι νεότεροι καταναλωτές (18-34 ετών) συνέχισαν να έχουν χαμηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας (55-70 ετών).

Οι καταναλωτές ανέμεναν μία αύξηση 1,2% του ονομαστικού εισοδήματός τους κατά το επόμενο 12μηνο, όπως και τον Αύγουστο, ενώ οι προσδοκίες για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν οριακά στο 3,4% από 3,3% τον Αύγουστο.

Αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη, οι καταναλωτές της Ευρωζώνης ανέμεναν ότι θα ήταν ακόμη πιο αρνητικό το προσεχές 12μηνο (-1,2%) έναντι -0,8% τον Αύγουστο, ενώ για το ποσοστό ανεργίας θεωρούσαν ότι θα διαμορφωθεί οριακά υψηλότερα (11,1%) σε σχέση με την αίσθηση που έχουν για το σημερινό επίπεδο.

Οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν 2,2% στο επόμενο 12μηνο, ελαφρά πάνω από τον Αύγουστο (2,3%), το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις προσδοκίες στο τέλος του 2022.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ