Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Ενδεχόμενο ανακοπής της ανοδικής πορείας της οικονομίας - Τι δείχνει ο σύνθετος δείκτης προήγησης

Οριακή πτώση σημείωσε ο σύνθετος δείκτης προήγησης (ΣΔΠ), που καταρτίζει το ΚΕΠΕ για να εξετάζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μετά από μία μακρά περίοδο συνεχόμενων αυξήσεων, ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα για το σύνολο της περιόδου μετά το 2000, όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Το ΚΕΠΕ σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή, που αφορά στην πιο πρόσφατη παρατήρηση για τον Ιούλιο του 2023, «δεν παρέχει ξεκάθαρες ενδείξεις για τη συνέχιση ή αντιστροφή της πρόσφατης πορείας του ΣΔΠ και ενδέχεται να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητάς του».

Εναλλακτικά, αναφέρει, «μπορεί να σηματοδοτεί την αρχή μιας μεταστροφής των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα», παρέχοντας μια πρώτη πρόδρομη ένδειξη για διακοπή της συνεχιζόμενης βελτίωσης των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών, πιθανόν συνδεόμενη με τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και τα επιτόκια.  

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, «αναγκαία καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας».

ΚΕΠΕ, σύνθετος δείκτης προήγησης

Αύξηση της αβεβαιότητας στην αγορά παραγώγων

Παράλληλα, αυξήθηκε ο δείκτης «φόβου» που καταρτίζει το ΚΕΠΕ, ο οποίος αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, φτάνοντας το 32,38% στις 31/10/2023 από 28,12% στις 29/9/2023.

Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε, φτάνοντας το 31,16% τον Οκτώβριο του 2023 από 27,82% τον Σεπτέμβριο του 2023. Στις 31/10/2023 ο δείκτης ήταν στο επίπεδο του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,38%.

«Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα», σύμφωνα με το ΚΕΠΕ.

ΚΕΠΕ, δείκτης φόβου
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ