Νέα
  • ΓΔ: 1414.11 +0.06%
  • Τζίρος: 17,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσιμα: Νέα μεγάλη πτώση στο πετρέλαιο Brent - Έρχονται μειώσεις και στην αντλία

Όχι μόνο έχουν σβήσει τα κέρδη λόγω της ανάφλεξης στην Μ. Ανατολή, για την διεθνή τιμή του πετρελαίου, αλλά βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 μηνών. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την μικρή άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, προδικάζουν σημαντική πτώση των τιμών στα καύσιμα που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 10 λεπτά το λίτρο για την βενζίνη και τα 6 με 7 λεπτά για το diesel κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σήμερα η τιμή του Brent υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι με κάμψη σχεδόν 3%, κάτι που είχε να συμβεί από τις αρχές Ιουλίου και βέβαια είναι κατά πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά της περιόδου – πάνω από τα 90 δολάρια - που έχει σηματοδοτηθεί από την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Μ. Ανατολή.

Λίγο πριν τις 21:00 απόψε το βράδυ η τιμή του Brent ήταν στα 89,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ μόλις προχθές ήταν πάνω από τα 86 δολάρια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση, επί του παρόντος τουλάχιστον μίας γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή, δημιουργεί προσδοκίες ότι δεν θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς που ήταν και είναι ο μεγάλος φόβος.

Αναφορικά με την εσωτερική αγορά και τις λιανικές τιμές στην αντλία, αυτές βρίσκονται σε διαδικασία αποκλιμάκωσης. Ήδη για τους δύο τύπους πετρελαίου (θέρμανσης και κίνησης), ήδη έχουν εμφανιστεί οι πρώτες μειώσεις.

Φάνηκαν ήδη οι μειώσεις στο diesel κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής κ. Μαρία Ζιάγκα δημιούργησε θετικές προσδοκίες στους καταναλωτές. Όπως ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί οι τιμές του πετρελαίου, περισσότερο για το πετρέλαιο κίνησης και λιγότερο για την αμόλυβδη, ωθώντας χαμηλότερα και τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

Οι πρώτες παραγγελίες είχαν γίνει με τιμή 1,38 - 1,39 ευρώ το λίτρο, στη συνέχεια ανέβηκαν στο 1,42-1,44 ευρώ, για να ξαναπέσουν σήμερα στο 1,35-1,39 ευρώ .

Τόνισε επίσης ότι, οι παραγγελίες προς το παρόν είναι λίγες λόγω της καλοκαιρίας, οδηγώντας τους καταναλωτές σε στάση αναμονής, προσδοκώντας ότι οι τιμές θα μειωθούν κι άλλο. Η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής ανέφερε πως οι περισσότερες παραγγελίες έχουν γίνει από μονοκατοικίες και πολυκατοικίες με λίγα διαμερίσματα.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή της βενζίνης είναι στα 1,887 ευρώ το λίτρο, για το diesel κίνησης η μέση τιμή στην επικράτεια διαμορφώνεται στα 1,776 ευρώ το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,407 ευρώ το λίτρο.

Άνοιξε το myΘέρμανση για τις αιτήσεις 

Εν τω μεταξύ, άνοιξε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myΘέρμανση» για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία να υποβάλουν αιτήσεις έως και τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, που φέτος κυμαίνεται από 100 έως και 1.000 ευρώ.

Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περσινή περίοδο. Για όσους έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ