Νέα
  • ΓΔ: 1455.29 +0.58%
  • Τζίρος: 48,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για λίφτινγκ και κούρεμα 30% στα τεκμήρια διαβίωσης

Σε αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης που ισχύουν  προχωρά το οικονομικό επιτελείο  στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης για μείωση κατά μέσο όρο 30% από το 2025 και της δημιουργίας ενός δικαιότερου συστήματος για τους φορολογούμενους.

Η αρχή γίνεται με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας η οποία προβλέπει δαπάνη 26.784 ευρώ για το οικονομικό έτος 2024 «για την παροχή υπηρεσιών έρευνας καταγραφής, επικαιροποίησης και αναβάθμισης δομής των τεκμηρίων διαβίωσης που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου».

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη συστήνεται ειδική επιτροπή για την σύνταξη ειδικής μελέτης στο πλαίσιο για τον εξορθολογισμό της γενικότερης αναμόρφωσης του συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τα στοιχεία δείχνουν πέρυσι στην παγίδα των τεκμηρίων έπεσαν κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καθώς ο συνολικός αριθμός που φορολογηθηκε με αυτόν τον τρόπο ανήλθε σε 1.113.551 σε σύνολο 1.748.934 φορολογούμενων.

►Διαβάστε επίσης: Καύσιμα: Νέα μεγάλη πτώση στο πετρέλαιο Brent - Έρχονται μειώσεις και στην αντλία

Με βάση το ισχύον καθεστώς τα τεκμήρια αφορούν:

Κατοικίες 

Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία του φορολογούμενου υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της, με την ακόλουθη κλίμακα:

  • μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας το τεκμήριο είναι 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.

Το τεκμήριο της κατοικίας βαρύνει τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν, είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.

►Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Στο ραντάρ της ΔΙΜΕΑ πάνω από 20 εταιρείες - Προ των πυλών βαριές «καμπάνες» και «μανταλάκια»

Αυτοκίνητα

Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ.

Δίδακτρα

Η δαπάνη για τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

Βοηθητικό προσωπικό

Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Σκάφη αναψυχής

Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

Πισίνες

Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

Κόστος διαβίωσης

Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ