Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Είδος πολυτελείας το... ελαιόλαδο - Καλπάζουν οι τιμές

Στις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών που καθιστούν το ελαιόλαδο είδος πολυτελείας, ακόμη και στον ευρωπαϊκό Νότο, αναφέρεται η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Ρώμη «το 2023 οι τιμές στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκαν κατά 42%. Είναι το προϊόν με τη μεγαλύτερη αύξηση για τα νοικοκυριά, όπως αναφέρει η τελευταία  έκθεση του ιταλικού συνδέσμου αγροτικών προϊόντων Coldiretti. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πωλήσεις υποχωρούν. Κατά 9% μειώθηκαν οι πωλήσεις για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ιταλία τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους».

Ανησυχία επικρατεί και στις υπόλοιπες χώρες του μεσογειακού Νότου, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ζυρίχης: «Στην Ισπανία, που έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου, η ακραία ξηρασία έχει επηρεάσει τους ελαιώνες.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore στην Ισπανία καλλιεργούνται ελαιόδεντρα που χρειάζονται πολύ νερό, τρεις φορές περισσότερο από αντίστοιχα ιταλικά. Καθώς περιορίζεται η άρδευση, η παραγωγή μειώνεται και οι τιμές αυξάνονται. Παρόμοιες εξελίξεις παρατηρούνται στην Τουρκία και στην Ελλάδα».

Πηγή: DW

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ